BUDŽET I MERE ZA 2021, GLAVNE TEME SASTANKA Misija MMF početkom oktobra razmatra ekonomski razvoj Srbije

IzdvajamoSrbijaVesti

27.9.2020 08:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

BUDŽET I MERE ZA 2021, GLAVNE TEME SASTANKA Misija MMF početkom oktobra razmatra ekonomski razvoj Srbije BUDŽET I MERE ZA 2021, GLAVNE TEME SASTANKA Misija MMF početkom oktobra razmatra ekonomski razvoj Srbije
Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održaće virtuelne sastanke sa srpskim vlastima u periodu od 5. do 16. oktobra, na petom i poslednjem pregledu u... BUDŽET I MERE ZA 2021, GLAVNE TEME SASTANKA Misija MMF početkom oktobra razmatra ekonomski razvoj Srbije

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održaće virtuelne sastanke sa srpskim vlastima u periodu od 5. do 16. oktobra, na petom i poslednjem pregledu u okviru Instrumenta za koordinaciju politika (PCI), najavio je šef Kancelarije MMF u Srbiji Sebastijan Sosa.

Tokom onlajn posete Srbiji misiju MMF predvodiće Jan Kes Martejn, a razgovaraće se o ekonomskom razvoju, efikasnosti mera, napretku u ključnim reformama i drugim temama.

Foto: Wikipedia.org

Misija će razmotriti fiskalne performanse i razmotriti ključne parametre budžeta za 2021. godinu„, precizirao je za Tanjug je Sosa, dodavši da će razgovarati prevashodno o nedavnom ekonomskom razvoju i proceniti izglede i rizike.

Poseban akcenat tokom razgovora biće stavljen i na primenu i efikasnost mera uvedenih zbog krize izazvane pandemijom Covid- 19.

„Misija će, takođe, proceniti napredak u ključnim strukturnim reformama, uključujući upravljanje fiskalnim rizicima i društvenim preduzećima“, objasnio je šef Kancelarije MMF u Srbiji.

Uspešan završetak razgovora otvorio bi, prema rečima Sose, put za razmatranje petog pregleda Izvršnog odbora MMF u okviru PCI u januaru 2021. godine.

Podsetimo, Srbija je sklopila savetodavni aranžman sa MMF, poznatiji pod nazivom „Čuvarkuća“ u julu 2018. godine, koji podrazumeva savetodavnu ulogu ove međunarodne institucije, a ne finansijsku pomoć.

Aranžman je odobren na period od 30 meseci i dogovoreno je da se napredak ekonomskog programa prati putem pet polugodišnjih razmatranja rezultata, na kojima se daju ocena njegovog sprovođenja.

Cilj programa je održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i nastavak strukturnih i institucionalnih reformi za podsticanje bržeg i sveobuhvatnog rasta, stvaranja novih radnih mesta i poboljšanja životnog standarda u Srbiji.

Tagovi
MMF SRBIJA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...