naglasak na sprovođenju već zacrtanih ciljeva

Čak 70 odsto kompanija očekuje rast prihoda u 2022. godini, uprkos ratu u Ukrajini

AnalizaBiznisEUFirme u fokusuSvetVesti

14.7.2022 09:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Čak 70 odsto kompanija očekuje rast prihoda u 2022. godini, uprkos ratu u Ukrajini Čak 70 odsto kompanija očekuje rast prihoda u 2022. godini, uprkos ratu u Ukrajini
Prema istraživanju konsultantske kuće Horváth sprovedenom u 18 država sveta, rat u Ukrajini sa svojim negativnim posledicama poput rasta cena energenata i sirovine, a... Čak 70 odsto kompanija očekuje rast prihoda u 2022. godini, uprkos ratu u Ukrajini

Prema istraživanju konsultantske kuće Horváth sprovedenom u 18 država sveta, rat u Ukrajini sa svojim negativnim posledicama poput rasta cena energenata i sirovine, a dalje i rastom inflacije, donosi negativne posledice domaćinstvima, ali ne i kompanijama.

Pomenuto istraživanje sprovedeno je u 10 različitih sektora, uključujući bankarski, energetski, prevoznički, građevinski, automobilski, farmaceutski, a rezultati govore da čak 70 odsto kompanija u 2022. godini očekuje rast prihoda.

Takođe, rast prihoda u 2023. godini očekuje 80 odsto njih. Prema nalazima istaživanja, glavni činilac rasta prihoda je inflacija koju prati i povećana potražnja za robama i uslugama, prenosi Poslovni.

Najveći rast predviđaju kompanije iz sektora prevoza, koje su bile značajno pogođene tokom pandemije korona virusa, ali i farmaceutska industrija.

Automobilska industrija, koja se trenutačno suočava s problemima u nabavci sirovina, takođe očekuje rast prihoda od prodaje i to zahvaljujući visokoj tražnji za automobilima.

Takođe, istraživanje pokazuje da gubitak ruskog tržišta nema značajniji uticaj na prihode preduzeća u 2022. godini.

“Verujem kako je to rezultat kvalitetnog definisanja strateških prioriteta, što je posebno važno u prediodima krize s kakvom se tržište suočava u poslednjih nekoliko meseci”, rekla je Maria Boldor iz konsultantske kuće Horváth, prenosi Poslovni.

Problemi uzrokovani kašnjenjem isporuka i nestašicama u 2021. godini nisu imali značajan uticaj na prodaju, ali se ove godine očekuje pogoršanje, i to pre svega u automobilskoj industriji, elektrotehnici, mašinstvu i automatizaciji.

Kako se navodi, rast cena energenata i sirovina najviše će pogoditi farmaceutsku i energetsku industriju, ali one, uz građevinsu, to povećanje lako mogu prebaciti na kupce. Tu mogućnost, s druge strane, nemaju dobavljači u automobilskoj industriji.

Glavni prioritet u poslovanju kompanija, treću godinu uzastopno, jeste digitalna transformacija. Na drugom mestu je sajber bezbednost i to zbog učestalih hakerskih napada.

Inače, , čak 70 odsto preduzeća do 2030. planira postane karbonski neutralno. Visoko su na listi prioriteta, u prvih pet, i zaposleni, odnosno kako da se osigura njihov puni angažman, prenosi Poslovni.

Ipak, prave strategije, po tom pitanju, kompanije još nemaju. Iako rat u Ukrajini donosi brojne neizvesnosti, kompanije ne planiraju da donose nove strategije, već će naglasak biti na sprovođenju postavljenih ciljeva.

  • TATJANA

    14.7.2022 #1 Author

    Za farmaciju i prevoz je razumljivo

    Odgovori

  • TINA

    14.7.2022 #2 Author

    Pa I u ratuu firme moraju da rade

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.7.2022 #3 Author

    Ako je stvarno tako…

    Odgovori

  • TEA02

    4.8.2022 #4 Author

    Pa to sto ima rata ne znaci da sve treba da stane I pre je bilo ratova.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...