U Srbiju se godišnje uveze oko 9.500 tona ove namirnice

Carina na kikiriki smanjena sa pet na dva odsto

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

6.10.2021 12:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Carina na kikiriki smanjena sa pet na dva odsto Carina na kikiriki smanjena sa pet na dva odsto
Carinska stopa na uvoz kikirikija sa dosadašnjih pet procenata smanjena je na dva odsto, što će konditorskoj industriji Srbije i proizvođačima proizvoda od kikirikija... Carina na kikiriki smanjena sa pet na dva odsto

Carinska stopa na uvoz kikirikija sa dosadašnjih pet procenata smanjena je na dva odsto, što će konditorskoj industriji Srbije i proizvođačima proizvoda od kikirikija omogućiti godišnje uštede do 300.000 evra, ali i konkurentniju poziciju na međunarodnom tržištu, saopštila je Privredna komora Srbije.

To je rezultat uspešno realizovane inicijative koju su Privredna komora Srbije i njene članice iz konditorske industrije uputili nadležnim ministarstvima poljoprivrede i finansija.

Carina na kikiriki u Srbiji bila je pet odsto dok je u Evropskoj uniji uvoz oslobođen ove dažbine. Kompanije najviše uvoze kikiriki iz Argentine i Indije, zemalja sa kojima Srbija nema potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, tako da nema nikakvih uvoznih povlastica za naše konditore i proizvođače proizvoda od kikirikija.

Predstavnici kompanija Pepsico Zapadni Balkan i Atlantic Štark, koje najviše uvoze sirovog kikirikija ističu da je dobrodošla svaka olakšica u nabavci sirovina.

„Smanjenje carine na uvoz kikirikija sjajna je vest jer će nama konditorima pomoći da se malo lakše nosimo sa povećanjem cena ostalih sirovina. Nema rasta bez veće konkurentnosti i osvajanja novih tržišta, a u toj tržišnoj utakmici treba ispuniti kompleksne standarde uz maksimalnu efikasnost i fleksibilnost, tako da je svaka olakšica u nabavci sirovina dobrodošla“, ističe generalni direktor Atlantic Štark, Marko Njavro, prenosi Tanjug.

Dodaje da je važno da se prati i kretanje cena osnovnih sirovina, kao što su brašno, šećer, biljna ulja kako bi se usled nekih nepredviđenih poremećaja preduzele adekvatne mere u slučaju monopolskih tendencija i otkupnih cena.

„Domaći proizvođači očekuju da im svojim merama država samo izjednači uslove poslovanja u odnosu na prisutnu konkurenciju, što bi se automatski odrazilo i na unapređenje konkurentnosti i izvoza“, rekao je Njavro.

„Kompanija Pepsico Zapadni Balkan podržava sve pozitivne podsticaje domaćoj privredi koji doprinose konkurentnosti kako na domaćem, tako i na izvoznim tržištima. Pozitivan odgovor u vezi olakšica na uvoz kikirikija daje značajan stimulans dugoročnim investicijama naše kompanije. Naš cilj je da ostvarene uštede preusmerimo na strateško plasiranje naših proizvoda kako na lokalno i regionalno tržište, tako i na tržišta u zemljama EU na kojima smo prisutni i gde očekujemo potencijalni rast izvoza u predstojećem periodu“, rekao je Nuno Pinto Leite, generalni direktor Pepsico Zapadni Balkan.

Smanjenjem carinske stope na uvoz kikirikija, po njegovim rečima, svi koji koriste ovu sirovinu dobiće veću konkurentnost u poređenju sa uvoznicima gotovih proizvoda iz EU i drugih zemalja, a koji ne zavise od carinskih troškova izvoza.

Carina od pet odsto uvećava cenu gotovog proizvoda za oko četiri procenta, a smanjenem na dva procenta stvoreni su uslovi da kompanije iz Srbije, na ravnopravnoj osnovi sa drugim konditorima pronađu svoje mesto i učvrste pozicije u međunarodnoj trgovini, objašnjava Saška Biorčević iz Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

Biorčević podseća da se u Srbiju godišnje se ukupno uveze oko 9.500 tona u vrednosti između 12 i 13 miliona evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...