Podrška vlade igra ključnu ulogu

Cassa Depositi nadmeće se sa kompanijom KKR za otkup mreže Telecom Italia

EUInvesticijeNovacPoslovanjeVesti

6.3.2023 13:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cassa Depositi nadmeće se sa kompanijom KKR za otkup mreže Telecom Italia Cassa Depositi nadmeće se sa kompanijom KKR za otkup mreže Telecom Italia
Italijanski državni zajmodavac započeo je nadmetanje sa američkom investicionom firmom KKR, nudeći 20 milijardi evra za fiksnu mrežu kompanije Telecom Italia. Iz zajmodavca Cassa... Cassa Depositi nadmeće se sa kompanijom KKR za otkup mreže Telecom Italia

Italijanski državni zajmodavac započeo je nadmetanje sa američkom investicionom firmom KKR, nudeći 20 milijardi evra za fiksnu mrežu kompanije Telecom Italia.

Iz zajmodavca Cassa Depositi e Prestiti saopšteno je da će se udružiti sa australijskom infrastrukturnom grupacijom Macquarie kako bi zajedno dali ponudu za fiksnu mrežu italijanske telekomunikacione kompanije.

Vrednost akcija kompanije Telecom Italia porasle su skoro 6,3 odsto na berzanskom trgovanju u Milanu, čime je tržišna vrednost kompanije dostigla 6,8 milijardi evra, piše Bloomberg.

Ponudama se vrednost mreže italijanske telekomunikacione kompanije stavlja u raspon između 18 i 20 milijardi evra, uključujući i dug i zaradu zasnovanu na performansu, navode ljudi upoznati sa situacijom. Francuski Vivendi, najveći deoničar kompanije Telecom Italia, u više navrata je procenjivao vrednost mreže na 30 milijardi dolara.

Dve ponude za otkup i prenamenu mreže dolaze nakon što su razgovori KKR-a i Cassa Depositi da daju zajedničku ponudu propali. KKR već poseduje manjinski udeo u FiberCop jedinici kompanije Telecom Italia.

Podrška italijanske vlade smatra se ključnom za svakog potencijalnog investitora u kompaniju Telecom Italia, koja je sada pritiskom da smanji dugovanja. Državna kompanija Cassa Depositi, poznata i kao CDP, poseduje skoro 10 odsto ovog preduzeća i ima većinski udeo u manjoj rivalskoj firmi Open Fiber.

Premijerka Đorđa Meloni (Giorgia Meloni) signalizirala je da smatra mrežu telekomunikacione kompanije strateški važnom imovinom koja mora zadržati određeni stepen javnog nadzora. Italijanska vlada ima pravo da stavi veto na poslove koji uključuju imovinu za koju se smatra da ima stratešku vrednost, a želja Rima da zaštiti 40.000 radnih mesta u kompaniji znači da bi svaka ponuda bez podrške države naišla na značajne prepreke.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...