Crnogorsku elektrodistribuciju očekuju novčane kazne

CEDIS prekršio zakon raspisivanjem nabavke za kupovinu pametnih brojila

BiznisPoslovanjeRegionVesti

23.6.2022 11:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

CEDIS prekršio zakon raspisivanjem nabavke za kupovinu pametnih brojila CEDIS prekršio zakon raspisivanjem nabavke za kupovinu pametnih brojila
Inspekcija za javne nabavke utvrdila je da je menadžment Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) raspisao deset jednostavnih nabavki za kupovinu pametnih brojila suprotno zakonu, zbog... CEDIS prekršio zakon raspisivanjem nabavke za kupovinu pametnih brojila

Inspekcija za javne nabavke utvrdila je da je menadžment Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) raspisao deset jednostavnih nabavki za kupovinu pametnih brojila suprotno zakonu, zbog čega će nadležnom sudu podneti prekršajnu prijavu, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Nepravilnosti utvrđene tokom kontrole koju je sproveo nadležni inspektor nakon prijave da je CEDIS 7. juna raspisao deset jednostavnih nabavki pametnih brojila vrednih po 20.000 evra, pokušavajući time da izbegne tender, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Pobjedu.

Deljenje istog predmeta nabavke na taj način suprotno je zakonu, a iz Uprave za inspekcijske poslove su naveli da će sud odlučiti o kažnjavanju CEDIS-a i odgovornih zbog izbegavanja njegove primene.

“Kazne neće biti izrečene putem prekršajnog naloga, već će biti izdata prekršajna prijava, pa će nadležni sud u skladu sa aktuelnim zakonskim odredbama odrediti visine novčanih kazni”, rekli su za Pobjedu iz Uprave.

Zakonom o javnim nabavkama predviđena je novčana kazna od pet do 20.000 evra za preduzeće koje vrši podelu predmeta nabavke tako što izbegava primenu tog zakona. Predviđena je i kazna za odgovornog u preduzeću u iznosu od 150 do 2.000 evra.

Iz CEDIS-a su izjavili da nisu znali da je podneta prekršajna prijava u vezi sa raspisivanjem jednostavnih javnih nabavki brojila.

“Nije utvrđena prekršajna odgovornost, niti izrečena bilo kakva novčana kazna CEDIS-u i izvršnom direktoru po ovom osnovu”, naveli su iz kompanije.

Rukovodstvo CEDIS-a raspisalo je deset oglasa za jednostavne nabavke kako bi po hitnom postupku, u roku od 15 dana, kupilo pametna brojila, jer je tender proglašen nezakonitim. Kompanija je ostala bez brojila na čiju ugradnju čeka više stotina novih potrošača. Zbog toga se u poslednje vreme ugrađuju stara brojila, koja se skidaju sa nekorišćenih objekata.

Tender za njihovu nabavku, koji je raspisan 18. oktobra, poništen je zbog povreda postupka.

Na tenderu je odlukom menadžmenta pobedila kompanija Meter&Control biznismena Vojina Lazarevića, kojoj je trebalo da bude dodeljen posao nabavke 32.000 brojila i druge opreme, vredan 4,7 miliona evra. Njihova ponuda bila je dva miliona evra skuplja od najniže.

CRNOGORSKI ELEKTRODISTRIBUTIVNI SISTEM

IVANA MILUTINOVIĆA BR. 12, PODGORICA , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
108.627.724,00 (2021)
Broj zaposlenih:
1.428 (2021)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...