kupci čekaju da bude pušten u rad Severni tok 2

Cena gasa u Evropi pala zbog većih isporuka iz Rusije

AnalizaSvetU fokusuVesti

9.11.2021 13:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Cena gasa u Evropi pala zbog većih isporuka iz Rusije Cena gasa u Evropi pala zbog većih isporuka iz Rusije
Cene gasa u Evropi spustile su se u utorak na otvaranju trgovanja u Evropi za 4,5 odsto na vest da su povećanje isporuke iz... Cena gasa u Evropi pala zbog većih isporuka iz Rusije

Cene gasa u Evropi spustile su se u utorak na otvaranju trgovanja u Evropi za 4,5 odsto na vest da su povećanje isporuke iz Rusije, prema podacima sa londonske ICE Futures berze.

Cena fjučersa gasa za decembarske isporuke na holandskom TTF čvorištu povukla se na 899,6 dolara za 1.000 kubnih metara, ili na 75 evra po megavat-satu, prenosi Tanjug pozivajuć ise na Russia Today.

Do pada cene došlo je nakon vesti da su direktne isporuke ruskog gasa u Nemačku preko gasovoda Yamal-Europe nastavljene 8. novembra uveče. Prema podacima evropskog operatera za transport gasa Gascade, isporuke ovim cevovodom su u utorak ujutru bile više nego udvostručene na 860.000 kubnih metara na sat u odsnosu na 360.000 kubnih metara na sat prethodnog dana.

Direktno snabdevanje Nemačke ruskim gasom preko gasovoda Yamal-Europe bilo je poremećeno 6. novembra zbog reverzibilnih isporuka Poljskoj, koja često pribegava reverzibilnim kupovinama gasa od Nemačke kako bi izbegla direktne kupovine od Rusije.

Evropske cene gasa su se ove godine vše nego utrostručile, zbog nedovoljnih zaliha u gasnim skladištima u EU uoči zime. Evropski kupci čekaju da u rad bude pušten ruski gasovod Severni tok 2, koji povezuje gasna polja u Sibiru sa zapadnom Evropom. Izgradnja gasovoda je završena u septembru i sada se čeka odobrenje nemačkih i regulatora EU za njegovo pokretanje. Agencija „Blumberg“ piše, međutim, da bi postupak dobijanja dozvole od nemačkih regulatora za upravljanje gasovodom Severni tok 2 mogao da bude odložen do maja 2022. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...