CENA ZLATA NA OSMOGODIŠNJEM MAKSIMUMU Poskupeli plemeniti metali usled pandemije

BerzaSvetVesti

18.5.2020 11:39 Autor: Vladimir Jokanović 0

CENA ZLATA NA OSMOGODIŠNJEM MAKSIMUMU Poskupeli plemeniti metali usled pandemije CENA ZLATA NA OSMOGODIŠNJEM MAKSIMUMU Poskupeli plemeniti metali usled pandemije
Cena zlata porasla je u ponedeljak rano ujutru (CET) za više od jedan odsto na najviši nivo od oktobra 2012. godine. Cena zlata dostigla... CENA ZLATA NA OSMOGODIŠNJEM MAKSIMUMU Poskupeli plemeniti metali usled pandemije

Cena zlata porasla je u ponedeljak rano ujutru (CET) za više od jedan odsto na najviši nivo od oktobra 2012. godine. Cena zlata dostigla je 1.760,85 dolara za uncu (31,10 grama). Istovremeno, cena fjučersa američkog zlata za junske isporuke porasla je za 0,8 odsto na 1.770,50 dolara po unci.

Razlog za porast cene zlata su, kako javlja CNBC, loši ekonomski podaci u SAD usled pandemije Covid-19, kao i novo zaoštravanje odnosa između Vašingtona i Pekinga. Značajan rast cene zabeležio je i paladijum zbog neočekivano povećane potražnje.  

Porast cena plemenitih metala posledica je loših statističkih podataka o padu industrijske proizvodnje i smanjene potrošnje, koji su u petak objavljeni u SAD, ali i najnovije restriktivne mere Vašingtona protiv kineske kompanije Huawei. Američki proizvođači neće ubuduće moći da prodaju mikročipove Huaweiu bez posebne licence koju izdaje Ministarstvo trgovine SAD.

Uticaj pomenutih faktora na raspoloženje investitora ilustruje činjenica da je holding SPDR Gold Trust, najveći svetski fond za trgovinu zlatom, povećao rezerve ovog plemenitig metala za 0,8 odsto na 1.114 tona. Paladijum je poskupeo 4,2 odsto na 1.980,25 dolara, platina za 0,8 odsto na 804,43 dolara, a srebro za 3,3 odsto na 17,17 dolara za uncu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...