Politički nemiri u Libiji i Ekvadoru mogu dovesti do smanjenog snabdevanja

Cene nafte i dalje rastu

NovacSvetVesti

29.6.2022 11:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cene nafte i dalje rastu Cene nafte i dalje rastu
Cene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na 116 dolara, podstaknute znacima da Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati ne mogu značajno... Cene nafte i dalje rastu

Cene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na 116 dolara, podstaknute znacima da Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati ne mogu značajno povećati proizvodnju kako bi nadoknadili smanjeno snabdijevanje iz Rusije, a trend rasta se nastavlja i danas.

Cena barela Brent nafte danas je dostigla vrednost od 118,1 dolar, dok je vrednost WTI 112 dolara, prema poslednjim podacima sa sajta OilPrice.com.

Ovakav rast podstaknut je strahovanjima trgovaca da bi već oslabljeno snabdevanje moglo biti dodatno smanjeno nakon što su vodeće svetske ekonomije, okupljene u grupu G7, poručile da će dodatno ograničiti prodaju, ali i cene ruske nafte, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Čelnici članica G7 pojasnili su u utorak da će razmotriti mogućnost zabrane transporta i osiguranja ruske nafte ako njena cena premaši određeni limit, kako bi pojačali pritisak na Moskvu zbog sukoba u Ukrajini.

U maju je ruski prihod od izvoza nafte porastao uprkos tome što je prodata količina, navodi se u junskom izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Drugi veliki proizvođači još nisu značajno povećali proizvodnju. Smatra se da samo Saudijska Arabija i UAE u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) imaju slobodnih kapaciteta za nadoknadu izgubljene ruske nafte.

Međutim, ministar energetike UAE Suhail el Mazrui (Suhail al-Mazrouei) izjavio je da je proizvodnja blizu toga da dostigne maksimalnih 3,168 miliona barela dnevno, prema sporazumu OPEC i njenih saveznica.

Saudijska Arabija mogla bi da poveća proizvodnju za samo 150.000 barela dnevno, znatno manje od maksimuma od dva miliona barela dnevno, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Maron) američkom kolegi Džou Bajdenu (Joe Biden) na marginama sastanka G7.

Snabdevanje bi, prema mišljenju analitičara, mogli dodatno smanjiti politički nemiri u Ekvadoru i Libiji.

Libijska Nacionalna naftna korporacija objavila je u ponedeljak da bi u iduća tri dana mogla objaviti „višu silu“ u zalivu Sirta, ako proizvodnja i transport nafte iz tamošnjih lučkih terminala ne budu obnovljeni.

Organizacija zemalja izvoznica nafte je saopštila da se barel korpe nafte njenih članica na početku nedelje prodavao po ceni od 114,88 dolara.

  • GOCA BG

    30.6.2022 #1 Author

    Ocekuje se smanjenje nafte i cene ce otici tek ..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...