Zalihe benzina niže za 3,6 miliona barela

Cene nafte ponovo rastu

SvetVesti

15.4.2022 09:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Cene nafte ponovo rastu Cene nafte ponovo rastu
Cene nafte pale juče na međunarodnim tržištima prema 107 dolara za barel jer je neočekivano snažan rast američkih zaliha potisnuo u drugi plan smanjeno... Cene nafte ponovo rastu

Cene nafte pale juče na međunarodnim tržištima prema 107 dolara za barel jer je neočekivano snažan rast američkih zaliha potisnuo u drugi plan smanjeno snabdevanje.

Na jutarnjem trgovanju, međutim, cene su ponovo krenule putanjom rasta, pa se WTI prodaje po ceni od 106,95 dolara po barelu, a Brent za 111,70 dolara.

„Tržište je bilo manje aktivno nego inače zbog produženog vikenda u Evropi, Americi i većem delu Azije, a manji broj aktivnih kupaca bio je jedan od faktora koji su spustili cene“, rekao je Rikardo Evangelista (Ricardo Evangelista) iz kompanije ActivTrades, istakavši u prvi plan rast zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama.

Američke zalihe sirove nafte porasle su u prošloj sedmici za 9,4 miliona barela, pokazao je izveštaj vlade u Vašingtonu, znatno snažnije nego što se očekivalo, piše crnogorska agencija Mina.

Zalihe benzina pale su za 3,6 miliona barela, daleko više nego što se očekivalo, a smanjene su i zalihe derivata.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je u sredu da bi sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini i zazor kupaca od ruskih pošiljki od maja mogli blokirati otprilike tri miliona barela ruske nafte dnevno.

Velike globalne trgovačke kuće planiraju u maju da ograniče kupovinu sirove nafte i goriva od ruskih naftnih kompanija pod kontrolom države, piše Reuters.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cena barela korpe nafte njenih članica u sredu iznosila 106,07 dolara, što znači da je bila 3,66 dolara veća u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi
CENE NAFTA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...