Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Energetska kriza se pojačava nepredviđenim faktorima

Cene uglja u Kini dodatno porasle zbog poplavljenih ugljenokopa

SvetU fokusuVesti

13.10.2021 12:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene uglja u Kini dodatno porasle zbog poplavljenih ugljenokopa Cene uglja u Kini dodatno porasle zbog poplavljenih ugljenokopa
Cene termalnog uglja u Kini skočile su danas do rekordnih nivoa, jer su nedavne poplave u glavnoj provinciji za proizvodnju uglja Šansi pogoršale krizu... Cene uglja u Kini dodatno porasle zbog poplavljenih ugljenokopa

Cene termalnog uglja u Kini skočile su danas do rekordnih nivoa, jer su nedavne poplave u glavnoj provinciji za proizvodnju uglja Šansi pogoršale krizu s ponudom, a i nova odluka Pekinga da liberalizuje cene električne energije doprinela je povećanju tražnje proizvođača struje za tim energentom.

Kina, najveći potrošač uglja na svetu, bori se sa energetskom krizom izazvanom nestašicama struje i rekordno visokim cenama goriva. Vlada je preduzela niz koraka za povećanje proizvodnje uglja i upravljanje tražnjom za električnom energijom u industrijskim pogonima, prenosi Reuters.

Lokalne vlasti Šansija i unutrašnje Mongolije, regiona koji su najveći proizvođači uglja, naložile su rukovodstvima oko 200 rudnika da povećaju proizvodnju, ali su neprestana kiše poplavile 60 rudnika u Šansiju. Četiri rudnika, ukupnih proizvodnih kapaciteta od 4,8 miliona tona godišnje, i dalje su zatvorena.

Cena januarskih fjučersa termalnog uglja na trgovanju u Džengdžou porasla je jutros za 8,0 odsto na 1.781 juana (276 dolara) po toni rano, a od početka godine do sada je uzletela za ogromnih 124 procenta. Novembarski fjučersi su takođe poskupeli za 9,4 odsto, na preko 1.800 juana (280 dolara).

Do skoka cena uglja u Kini dolazi samo dan nakon što je Peking najavio da će elektrane moći da naplaćuju komercijalnim potrošačima tržišnu cenu električne energije, umesto po fiksnim, kao što je to bio slučaj ranije.

Zaokret u politici cena struje, od kojeg se očekuje da će podstaći veću proizvodnju energije iz uglja, poslednja je u nizu mera osmišljenih da se ublaži kriza s nestašicom električne energije koja je primorala neke pokrajine u Kini da ograniče postrošnju struje poslednjih nedelja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...