Međunarodni dan zaštite potrošača

CEZAP prepoznao nekorektno tržišno postupanje trgovaca u Crnoj Gori

RegionVesti

15.3.2023 14:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

CEZAP prepoznao nekorektno tržišno postupanje trgovaca u Crnoj Gori CEZAP prepoznao nekorektno tržišno postupanje trgovaca u Crnoj Gori
Međunarodni dan zaštite potrošača stanovnici Crne Gore dočekuju u uslovima veoma visokih cena koje opterećuju njihov životni standard, saopšteno je iz Centra za zaštitu... CEZAP prepoznao nekorektno tržišno postupanje trgovaca u Crnoj Gori

Međunarodni dan zaštite potrošača stanovnici Crne Gore dočekuju u uslovima veoma visokih cena koje opterećuju njihov životni standard, saopšteno je iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP).

“Uvažavajući sve ekonomske faktore koji utiču na cene u uslovima slobodnog tržišta, CEZAP prepoznaje i nekorektno tržišno postupanje trgovaca koji drže visoke marže kao jedan od glavnih faktora koji doprinosi ovakvom stanju”, navodi se u saopštenju.

U CEZAP-u smatraju da postoji osnov za intervenciju države u tom sektoru kako bi se zaštitili ekonomski interesi potrošača i njihov životni standard, prenosi agencija Mina.

Međunarodni dan zaštite prava potrošača prvi put je obeležen 15. marta 1983. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila smernice za zaštitu potrošača kojim su potrošačka prava podignuta na nivo međunarodnog priznanja i legitimiteta, jednako priznata od razvijenih i od zemalja u razvoju.

“Međutim, ona se i dalje u mnogim zemljama osporavaju i ograničavaju od vlada, proizvođača i moćnih interesnih struktura, pa je današnji dan prilika da se uputi apel za efikasniju, sveobuhvatniju i kvalitetniju zaštitu i promociju potrošačkih prava”, poručili su iz CEZAP-a.

CEZAP se pridružuje inicijativi Potrošačke Internacionale, koja ove godine u fokus stavlja energetsku tranziciju ka održivijim modelima snabdevanja.

Kako su naveli, prema globalnom istraživanju Internacionale, preko 80 odsto potrošača prijavilo je da su, zbog rasta cena fosilnih goriva, potrošači prinuđeni da prilagođavaju svoje budžete kako bi platili račune za energiju.

“Kako geopolitička previranja i negativni trendovi na tržištu generišu sve veće troškove, i uz potrebu da se izbegnu katastrofalne klimatske promene, sve su glasniji pozivi da se ubrza zelena energetska tranzicija”, saopštili su iz CEZAP-a.

Oni smatraju da su potrošači ključni igrači na tom putu i da je potrebno osigurati odgovarajuću podršku dok se kreću ka novim tehnologijama i energetskim tržištima, osnaživanjem potrošača da donose informisane i održive odluke sa posebnim fokusom na zaštitu ranjivih kategorija stanovništva.

  • Milovan94

    15.3.2023 #1 Author

    Potrošaču su kod nas apsolutno nezaštićeni

    Odgovori

  • GOCA BG

    15.3.2023 #2 Author

    Prosto sam iznenadjena,nemoguce da toga ima u Cg🙄

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...