Poslovnom rezultatu doprineo rast prihoda

Komercijalne banke u Crnoj Gori poslovale sa dobitkom od 85,7 miliona evra

BankeRegion

13.3.2023 10:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Komercijalne banke u Crnoj Gori poslovale sa dobitkom od 85,7 miliona evra Komercijalne banke u Crnoj Gori poslovale sa dobitkom od 85,7 miliona evra
Komercijalne banke u Crnoj Gori su, njih 11, prema preliminarnim podacima crnogorske centralne banke na kraju decembra prošle godine poslovale sa dobitkom od 85,7... Komercijalne banke u Crnoj Gori poslovale sa dobitkom od 85,7 miliona evra

Komercijalne banke u Crnoj Gori su, njih 11, prema preliminarnim podacima crnogorske centralne banke na kraju decembra prošle godine poslovale sa dobitkom od 85,7 miliona evra, što je 34 miliona evra više nego godinu ranije kad su banke imale dobit od 51,7 miliona evra.

To tržište u prošloj godini obeležio je rast kredita, depozita, aktive, kapitala, sačuvana stabilnost, rast kamatnih stopa na kredite i pad kamatnih stopa na štednju.

Iz Centralne banke Crne Gore (CBCG) je zvanično rečeno da je na kraju decembra prošle godine profitabilnost unapređena u odnosu na isti period 2021. godine, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

”Najveći doprinos poslovnom rezultatu dao je rast osnovnih prihoda, odnosno rast neto prihoda od kamata, naknada i provizija. Na osnovu dostavljenih izveštaja sve banke su iskazale pozitivan rezultat u poslovanju”, kazali su u CBCG, dodajući da je bankarski sektor u prošloj godini sačuvao stabilnost.

Nekvalitetni krediti i potraživanja banaka (NPL) na kraju prošle godine su bili 209,1 milion evra i beleže povećanje od 1,7 miliona evra, odnosno procentualno za 0,82 odsto u odnosu na uporedni godišnji period. NPL čine oni krediti koje banke ne mogu da naplate i sa kojima se kasni u otplati duže od tri meseca.

”To nije uticalo na povećanje njihovog učešća u ukupnim kreditima i potraživanjima zbog značajnijeg rasta kreditnog portfolija banaka u odnosu na rast nekvalitetnih kredita. Naime, NPL je na kraju prošle godine iznosio 5,71 odsto, dok je na kraju 2021. godine ovaj koeficijent iznosio 6,17 odsto, što predstavlja pad od 0,46 procentnih poena. Uzimajući u obzir primenu nove regulative, odnosno primenu nove definicije neispunjavanja obaveza, makroekonomski ambijent u kojem banke posluju, uključujući visok stepen neizvesnosti izazvane ratnim dešavanjima u Ukrajini, kao razvijene i primenjene mehanizme upravljanja nekvalitetnim izloženostima od banaka, CBCG ne očekuje pogoršanje kreditnog portfolija banaka u narednom periodu”, rekli su iz ove monetarne institucije.

Podaci pokazuju da je na kraju decembra prošle godine prosečna ponderisana aktivna efektivna kamatna stopa na ukupne kredite iznosila 5,92 odsto, dok je u istom periodu prethodne godine bila 5,66 odsto, što predstavlja rast od 0,26 procentnih poena.

Pasivna prosečna ponderisana efektivna kamatna stopa (na štednju) na kraju prošle godine je bila 0,26 odsto i u odnosu na isti period prethodne godine beleži smanjenje od 0,09 procentnih poena kada je iznosila 0,35 odsto.

”S obzirom na globalna kretanja kamatnih stopa, krizu uslovljenu poremećajima na tržištu i povećan stepen rizika za finansijsko poslovanje, očekuje se dalji rast aktivnih kamatnih stopa banaka. Na to ukazuje i značajniji rast ponderisanih aktivnih stopa na novoodobrene kredite banaka. Prosječna nominalna efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite u decembru prošle godine iznosila je 6,55 odsto i najveća je od 2018. godine. U decembru 2021. godine iznosila je 4,83 odsto. Takođe, rast kamatnih stopa se očekuje i imajući u vidu najave Evropske centralne banke da dalje povećava referentne kamatne stope sa ciljem obuzdavanje visoke inflacije, u uslovima velike neizvesnosti, podstaknute i geopolitičkim napetostima”, naveli su iz CBCG.

Kada je u pitanju pasivna prosečna ponderisana efektivna kamatna stopa, CBCG očekuje i njeno povećanje s obzirom da rast aktivnih kamatnih stopa utiče na rast pasivnih kamata u istom smeru.

“Ključne bilansne pozicije beleže rast u jednogodišnjem uporednom periodu. Aktiva banaka raste 20,24 odsto, depoziti 24,35 odsto, krediti i potraživanja 8,92 odsto i kapital 11,94 odsto. Likvidna aktiva banaka je povećana 41,53 odsto, dok je njeno učešće u ukupnoj aktivi povećano sa 26 odsto na 31 odsto u uporednom periodu”, saopštili su iz CBCG.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...