Cilj usklađivanje standarda sa međunarodnim partnerima

MMF na poziv Centralne banke Crne Gore sprovodi reviziju transparentnosti

RegionVesti

1.3.2023 08:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

MMF na poziv Centralne banke Crne Gore sprovodi reviziju transparentnosti MMF na poziv Centralne banke Crne Gore sprovodi reviziju transparentnosti
Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sprovešće tokom juna, na zahtev Centralne banke Crne Gore (CBCG), reviziju kodeksa transparentnosti CBCG, saopšteno je iz te finansijske... MMF na poziv Centralne banke Crne Gore sprovodi reviziju transparentnosti

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) sprovešće tokom juna, na zahtev Centralne banke Crne Gore (CBCG), reviziju kodeksa transparentnosti CBCG, saopšteno je iz te finansijske institucije.

Iz CBCG navode da je kodeks MMF-a o transparentnosti centralnih banaka međunarodni kodeks koji omogućava centralnim bankama da mapiraju svoje prakse transparentnosti, sa ciljem povećanja njihove odgovornosti prema ključnim zainteresovanim stranama i unapređenja efikasnosti i vidljivosti politika.

„Imajući u vidu težnje da svoje funkcije i politike sprovodi u skladu sa najvišim standardima i najboljim praksama, CBCG je tražila reviziju MMF-a, kako bi i na polju eksterne komunikacije, prvenstveno sa najznačajnijim međunarodnim partnerima i finansijskim institucijama, uspostavila standarde usklađene sa najboljom praksom“, navodi se u saopštenju, koje prenosi RTCG.

Iz CBCG su objasnili da revizija kodeksa transparentnosti podrazumeva analizu prakse i procedura transparentnosti Centralne banke u odnosu na njeno upravljanje, politike, operacije i eksternu komunikaciju.

Prema njihovim rečima, MMF će tokom misije, osim sa CBCG, razgovarati i sa predstavnicima Skupštine, medija, civilnog sektora, akademske zajednice i drugim zainteresovanim stranama.

„Cilj revizije kodeksa transparentnosti CBCG je implementacija najviših međunarodnih standarda transparentnosti, kao i jačanje dijaloga CBCG sa eksternom javnošću, uključujući najviše državne i međunarodne instuticije, medije, nevladin sektor“, ističe se u saopštenju.

Kako se dodaje, revizijom MMF-a, CBCG nastavlja politiku transparentnog odnosa prema najznačajnijim međunarodnim finansijskim institucijama.

Iz CBCG su istakli da će izveštaj i rezultate revizije, koji se očekuju u poslednjem kvartalu tekuće godine, koristiti za dalje unapređenje svojih procedura i praksi, kako bi i nivo transparentnosti u svim segmentima bio podignut na najviši nivo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...