MINISTAR KRKOBABIĆ ZA PORTAL BIZNIS.RS

Cilj je nastaniti oko 200.000 napuštenih seoskih kuća u Srbiji

AgrobiznisBiznisIzdvajamoSrbijaVesti

1.2.2021 08:31 Autor: Gordana Bulatović 4

Cilj je nastaniti oko 200.000 napuštenih seoskih kuća u Srbiji Cilj je nastaniti oko 200.000 napuštenih seoskih kuća u Srbiji
„Ministarstvo koje vodim pripremilo je određene programe koji imaju za cilj da podignu kvalitet života i rada u seoskim područjima, pa i da motivišu... Cilj je nastaniti oko 200.000 napuštenih seoskih kuća u Srbiji

„Ministarstvo koje vodim pripremilo je određene programe koji imaju za cilj da podignu kvalitet života i rada u seoskim područjima, pa i da motivišu mlade ljude da ostanu na selu ili odluče da svoj život zasnuju u seoskoj sredini“, kaže u razgovoru za portal Biznis.rs Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu.

Prema njegovim rečima, jedan od važnih programa je i dodela kuća pod najpovoljnijim uslovima onima koji žele da dođu da žive na selu i obrađuju zemlju.

„Prema podacima agroekonomskog analitičara Branislava Gulana u Srbiji trenutno ima 150.000 napuštenih kuća, čiji je vlasnik poznat i 50.000 kuća u kojima niko ne živi i nerešenog su svojinskopravnog statusa“ konstatuje ministar Krkobabić i objašnjava:

Foto: Ministarstvo za brigu o selu

Program dodele bespovratnih sredstava bračnim parovima za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom ima za cilj da motiviše mlade da ostanu, a neke da dođu i žive u selima Srbije. Kuće sa okućnicom do 30 ari, posebno će biti ponuđene u rubnim, pograničnim i brdsko-planinskim selima koje predstavljaju „demografske crne tačke“ Srbije“, objašnjava ministar zadužen za brigu o selu.

Broj kuća koje će biti dodeljene zavisi dodaje ministar, pre svega, od visine opredeljenih sredstava, usvojenih od strane Vlade Srbije za taj program, rejona, realne ponude takvih kuća i zainteresovanosti. Prednost prilikom dodele kuća imaće porodice sa više dece.

Državnu zemlju koriste i naslednici

Kao izrazito važan posao ministar navodi i realizaciju ideje o ustupanju zemljišta u državnom vlasništvu, do 50 hektara na besplatno korišćenje mladim bračnim parovima.

„Prema podacima Akademijskog odbora za selo ima blizu 200.000 hektara neiskorišćene državne zemlje. Ideja je da se ona zainteresovanim mladim parovima ustupa u zavisnosti od raspoloživosti i interesovanja u pojedinim rejonima, dokle god je obrađuju prema unapred određenim proizvodnim programima predviđenim od strane stručnih službi za tu geografsku oblast“, kaže Krkobabić i napominje da je ideja da se tako obrađivana zemlja prenosi i na naredne generacije, odnosno nasleđuje, dokle god se obrađuje prema navedenim uslovima. Naravno, ne prelazi u vlasništvo“, ističe ministar za brigu o selu.

Još jedan program koji za cilj ima povratak mladih bračnih parova na selo funkcioniše u Vojvodini uspešno već nekoliko godina. Naime, Zavod za ravnopravnost polova, još od 2014. godine raspisuje konkurs za bračne parove iz Vojvodine koji žele da učestvuju u revitalizaciji vojvođanskog sela i stvaraju uslove za život svojih porodica na selu, a nisu vlasnici bilo kakve nepokretnosti.

Foto: Zavod za ravnopravnost polova AP Vojvodine

Primarni cilj konkursa je unaprediti ekonomski položaj žena, putem porasta broja žena koje su vlasnice nepokretnosti. Takođe, ideja nam je da podstaknemo razvoj ruralnih sredina, poboljšamo demografsku strukturu kroz vraćanje dece na selo i povećanje nataliteta“ ističu u Zavodu.

Žene postaju vlasnice

Prema podacima Zavoda za ravnopravnost polova veoma mali broj žena poseduje imovinu nad kućama i imanjima.

„Konkurs je prilika da se kuće sa okućnicom ravnopravno uknjiži na muškarca i na ženu, odnosno bračne ili vanbračne partnere. Pravo učešća na konkursu imaju supružnici čija bračna zajednica traje najmanje godinu dana i vanbračni partneri sa trajnom zajednicom života, koji žive na teritoriji AP Vojvodine“, navode u Zavodu.

Kriterijumi za dodelu sredstava su obrazovanje učesnika konkursa, radni odnos, godine života (jedan od učesnika ne sme biti stariji od 40 godina), da nisu vlasnici ili suvlasnici bilo kakve nepokretnosti i da imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji Vojvodine.

Do sada su, u okviru podsticajnih programa Zavoda za ravnopravnost polova, sredstva dobile ukupno 293 porodice, čime je isto toliko žena postalo vlasnica nekretnine, a za ovaj program je iz budžeta Vlade AP Vojvodine izdvojeno 286 miliona dinara. Kuće su dodeljene u 39 opština Vojvodine, a najviše u Bačkoj Palanci, Vrbasu, Šidu, Subotici i Somboru.
Konkurs za ovu godinu još uvek nije raspisan, ali je planiran čim AP Vojvodina odobri sredstva.

  • vladimir

    1.3.2021 #1 Author

    Šta da radi čovek/porodica na selu sa 30 ari?
    Sulud je to program i u srartu osudjen na propast.
    Kreditiranje kupovine poljoprivrednog zemljišta fizičkim licima je zabranjena tema i ni jedna banka to ne radi! Zašto? Kome je u interesu da običan građanin ne može da stupi u posed poljoprivrednog zemljišta? To su teme za raspravu i razradu.
    Poslati nekoga na vrh planine da skapa od gladi je prilično nesuvislo i bezobrazno je čak i aluzirati na tako nešto, a ne kreditirati takav „poduhvat“

    Odgovori

    • Nemanja vidic

      17.10.2021 #2 Author

      Dali mogu ja dase prijavim za dodelu kuća sa ženom i 2 male dece

      Odgovori

  • Dejan

    20.9.2023 #3 Author

    Iz iskustva kazem ako nemamte obezbedjen posao iz Beograda ne vracajte se na selo!!!
    Moja petoclana porodica se vratila na selo,ali nazalost bez posla i supruga i ja i nema nade da nadjemo posao nema gde da se radi i sad vec gledamo da bezimo preko nazalost sto dalje iz Srbije.

    Odgovori

    • Ivana

      20.9.2023 #4 Author

      Drzava zeli da sela budu prazna jer ko bi u Bg.radio u butiku,obezbedjenju po trznim centrima mora neko da radi za Beogradjane…

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...