plan da se u naredne četiri godine obezbedi voda za više od 100.000 hektara

Navodnjavanje zemljišta prvi cilj za razvoj poljoprivrede u Srbiji

AgrobiznisBiznisSrbija

6.12.2023 13:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Navodnjavanje zemljišta prvi cilj za razvoj poljoprivrede u Srbiji Navodnjavanje zemljišta prvi cilj za razvoj poljoprivrede u Srbiji
Ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković je danas rekla da je prvi strateški cilj u toj oblasti navodnjavanje zemljišta i da je plan da se... Navodnjavanje zemljišta prvi cilj za razvoj poljoprivrede u Srbiji

Ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković je danas rekla da je prvi strateški cilj u toj oblasti navodnjavanje zemljišta i da je plan da se u naredne četiri godine navodnjava više od 100.000 hektara.

Drugi strateški cilj je pošumljavanje jer je „problematično je koliko sečemo šume i što to radimo bez ikakvog reda“, rekla je Tanasković na otvaranju konferencije na Kopaoniku „Look up 2“ o energetici i ekologiji koju organizuje Privredna komora Srbija.

Ona je navela da je pod šumama 3,5 miliona hektara, što ipak nije dovoljno. „Treći cilj je zelena tranzicija, a četvrti izgradnja prečišćivača i trenutno se gradi 30 novih prečišćivača“ otpadne vode, rekla je Tanasković.

Dodala je da je peti strateški cilj donošenje novih pravilnika i usaglašavanje sa propisima EU.

Šesti strateški cilj Ministarstva poljoprivrede je kontinuiran razvoj organske proizvodnje, a sedmi je unapređenje održive upotrebe sredstava za zaštitu bilja. „Ove godine smo listu smanjili za 113 preparata. Vodimo računa o zaštiti bilja, i to strogo, a to prenosimo i na poljoprivrednike“, rekla je Tanasković.

  • SHALIMAR

    10.12.2023 #1 Author

    Daleko smo mi od propisa EU,navodnjavanje i podumljavanje se podrazumeva u EU,a kod nas dolazi u razmatranje…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...