Predsednik Srbije se sastao sa predstavnicima Zijin Mining Group

Čist vazduh za stanovnike Bora do kraja godine

SrbijaVesti

9.8.2021 12:45 Autor: Marko Miladinović 1

Čist vazduh za stanovnike Bora do kraja godine Čist vazduh za stanovnike Bora do kraja godine
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sa predstavnicima kompanije Zijin Mining Group razgovarao o razvoju novog rudnika Čukaru Peki i samog Rudarsko-topioničarskog basena Bor. Vučić... Čist vazduh za stanovnike Bora do kraja godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sa predstavnicima kompanije Zijin Mining Group razgovarao o razvoju novog rudnika Čukaru Peki i samog Rudarsko-topioničarskog basena Bor.

Vučić je tražio od predstavnika kompanije da Zijin ugradi dodatne kapacitete i smanji emisiju štetnih gasova u topionici u Boru i najkasnije do kraja godine obezbedi potpuno čist vazduh za stanovnike ovog grada, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije, a prenosi Tanjug.

Projekat Čukaru Peki je značajan sa aspekta rapidnog povećanja proizvodnje koncentrata bakra i kasnije katodnog bakra. Projektovana su ulaganja od 500 miliona dolara za razvoj i izgradnju gornje zone Rudnika Čukaru Peki.

Otvaranjem ovog rudnika, koje je planirano u oktobru 2021. godine, Srbija će postati drugi proizvođač bakra u Evropi, posle Poljske, a njeno učešće u proizvodnji ove rude povećaće se sa sadašnjih pet na 18 odsto.

Tokom sastanka prezentovana je dinamika i plan razvoja rudarskog basena.

Kompanija Zijin se obavezala da će do šeste godišnjice zatvaranja transakcije investirati više od jedne milijarde dolara u nadogradnju, proširenje ili izgradnju četiri rudnika i topionice.

Predsednik Vučić je istakao da se očekuje da će, nakon završetka sistema za smanjenje aerozagađenja, emisije štetnih gasova biti u graničnim vrednostima. U avgustu se očekuje da sistem za smanjenje aerozagađenja bude funkcionalan, navedeno je u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...