Britansko regulaciono telo razmatra kako će akvizicija uticati na tržište

CMA pokrenula proces provere spajanja kompanija ViaSat i Inmarsat

NovacVesti

9.8.2022 15:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

CMA pokrenula proces provere spajanja kompanija ViaSat i Inmarsat CMA pokrenula proces provere spajanja kompanija ViaSat i Inmarsat
Regulator konkurentnosti u Velikoj Britaniji pokrenuo je postupak provere 7,3 milijarde dolara vredne ponude satelitskog operatora ViaSat za preuzimanje firme Inmarsat. Kalifornijska kompanija ViaSat... CMA pokrenula proces provere spajanja kompanija ViaSat i Inmarsat

Regulator konkurentnosti u Velikoj Britaniji pokrenuo je postupak provere 7,3 milijarde dolara vredne ponude satelitskog operatora ViaSat za preuzimanje firme Inmarsat.

Kalifornijska kompanija ViaSat najavila je akviziciju u novembru, a ovim spajanjem bi nastao jedan od najvećih satelitskih distributera širokopojasne mreže, piše Financial Times.

Iz Uprava za konkurenciju i tržišta (CMA) saopšteno je da je u toku proces razmatranja mogućnosti da ovaj proces dovede do “značajnog smanjenja konkurencije” unutar britanskog tržišta ili tržišta uopšte, te se zainteresovane strane pozivaju da dostave komentare do 15. avgusta. Tržište avijacije je jedna od oblasti u kojima bi se poslovanje dve kompanije moglo preklapati.

Regulaciono telo će do 5. oktobra odlučiti da li će nakon provere biti potrebna dublja istraga. Ovo spajanje se od prošlogodišnje najave posmatra kao jedan od prvih pokušaja konsolidacije u industriji.

U avgustu se pojavila vest i da je luksemburški satelitski operator SES u pregovorima za spajanje sa američkom kompanijom Intelsat.

U izjavi britanske kompanije Inmarsat navodi se da se provera CMA, nakon koje će kompanije biti u mogućnosti da ostvare saradnju u potpunosti, sprovodi u pozadini konsolidacije satelitske industrije dok Inmarsat i ViaSat nastoje da stvore globalnog inovatora koji će osigurati tehnologiju i radna mesta u industriji na teritoriji Velike Britanije, ulažući u isto vreme značajna sredstva da zadovolje potrebe korisnika.

“Regulatorni proces za transakciju između kompanija ViaSat i Inmarsat kreće se u pravom smeru i osigurana su odobrenja na nekoliko ključnih tržišta, kao i odobrenje Uprave za strane investicije u SAD”, navode iz britanske kompanije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...