UMESTO REKORDNOG KVARTALNOG PROFITA ŠVAJCARSKA BANKA U GUBITKU

Credit Suisse čeka novi finansijski udarac od propasti fonda Archegos

BankeInvesticijeNovacSvetVesti

22.4.2021 14:05 Autor: Vladimir Jokanović 0

Credit Suisse čeka novi finansijski udarac od propasti fonda Archegos Credit Suisse čeka novi finansijski udarac od propasti fonda Archegos
Banka Credit Suisse prikuplja od investitora kapital od oko 1,9 milijardi dolara u pokušaju da obnovi bilans stanja nakon upozorenja na još jedan finansijski... Credit Suisse čeka novi finansijski udarac od propasti fonda Archegos

Banka Credit Suisse prikuplja od investitora kapital od oko 1,9 milijardi dolara u pokušaju da obnovi bilans stanja nakon upozorenja na još jedan finansijski udarac zbog propadanja hedž fonda Archegos, očekujući dodatnih oko 650 miliona dolara gubitka u drugom kvartalu.

Švajcarski regulator Finma započeo je izvršni postupak protiv Credit Suisse, a druga najveća švajcarska banka saopštila je da će smanjiti glavno brokersko poslovanje u središtu gubitaka. Ispituju se eventualni nedostaci u upravljanju rizicima u pogledu aktivnosti Archegosa i propale finansijske kompanije Greensill, prenosi Guardian.

U medijskim izveštajima se navodi da je Credit Suisse imala više od 20 milijardi dolara izloženih delovanju Archegosa. Iako se vrednost akcija Archegosa naglo menjala u oba smera, banka nije uspostavila sistem praćenja rizika investicije. Izveštaji banke pokazuju da su s druge strane prilivi od upravljanja bogatstvom bili dobri, a prihodi od trgovine izuzetno jaki.

Foto: Youtube screenshot

Izvršni direktor Credit Suisse, Tomas Gotštajn (Thomas Gottstein), koji je u februaru 2020. preuzeo rukovodeću funkciju u banci pokušava da upravlja štetom nastalom od bankrota Archegosa, koja je premašila 4,7 milijardi dolara u prvom kvartalu. Propast pomenutog hedž fonda usledila je samo nekoliko nedelja nakon što se Credit Suisse našla u središtu skandala u vezi sa kompanijom Greensill i svojih 10 milijardi dolara u njoj, podseća Bloomberg.

Dvostruki udarac izbrisao je godinu dana profita i ostavio Gotštajna da pokuša da izvede banku iz najtežeg perioda u njenoj novijoj istoriji. Finma je naložila uvođenje više kratkoročnih mera u banci. To uključuje organizacione i mere za smanjenje rizika. Banka će smanjiti zajmove hedž fondovima za trećinu ili 35 milijardi dolara.

Izvor: Google

Banka je smenila šefa investicionog bankarstva i šefa za rizike, kao i niz starijih rukovodilaca. Banka je takođe obustavila otkup akcija i smanjila dividendu. Credit Suisse je registrovala je gubitak vrednosti akcija za 22 odsto u ovoj godini.

Da nije bilo propasti Greensilla i Archegosa banka bi izvestila o svom najboljem kvartalu u poslednjih ne manje od 10 godina, zahvaljujući rekordnom porastu prihoda, ali je bila primorana da otpiše gubitke na Archegosu. “Gubitak koji prijavljujemo u ovom kvartalu (oko 800 miliona dolara) zbog ove stvari je neprihvatljiv“, naveo je Godštajn, preneo je FT.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...