Ministarski sastanak o Bonskom izazovu

Crna Gora planira obnovu 20 hektara šuma

EkologijaRegionU fokusuVesti

13.10.2021 14:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Crna Gora planira obnovu 20 hektara šuma Crna Gora planira obnovu 20 hektara šuma
Crna Gora će obnoviti više od 20 hiljada hektara šuma koje su uništene ili oštećene u šumskim požarima u poslednjih deset godina, kao i... Crna Gora planira obnovu 20 hektara šuma

Crna Gora će obnoviti više od 20 hiljada hektara šuma koje su uništene ili oštećene u šumskim požarima u poslednjih deset godina, kao i degradiranih visokih i šuma u kojima je, različitim uticajima, šumska svojina uništena, saopštio je resorni ministar Aleksandar Stijović.

On je na ministarskom sastanku o obnavljanju šumskih predela ECCA30/Bonn Challenge rekao da Crna Gora trenutno radi na novoj strategiji razvoja za narednih pet godina u kojoj će obnova šuma biti jedan od prioriteta, prenosi crnogorska agencija Mina.

Sastanak o obnavljanju šumskih predela, na kojem su učestvovali Stijović i načelnik Direkcije za šumarstvo Ranko Kankaraš, predstavlja prvi pokušaj da se ojača politička posvećenost i unapredi saradnja na obnovi šumskog pejzaža u regionu.

Na ministarskom sastanku, koji su organizovali Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) i Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) u okviru Dekade Ujedinjenih nacija (UN) za obnovu ekosistema, Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Moldavija, Albanija, Severna Makedonija, Poljska, Slovačka, Slovenija, Turska i Ukrajina preduzimaju akcije kojima će obnoviti više od četiri miliona hektara šumskog zemljišta do 2030. pod Bonskim izazovom.

Pokrenut 2011. godine od Vlade Nemačke i Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN), Bonski izazov predstavlja globalnu inicijativu da se do 2030. godine pošumi 350 miliona hektara degradiranog i obešumljenog zemljišta.

Ministarski sastanak je pružio priliku istočnim i jugoistočnim evropskim zemljama da se pridruže, doprinesu i ojačaju napore globalnih zajednica u okviru Bonskog izazova i ECCA30 (regionalna inicijativa za obnovu šuma Evrope, Kavkaza i centralne Azije sa ciljem od 30 miliona hektara do 2030. godine).

Ministri su naglasili koliko je obnova šuma značajna za suočavanje sa klimatskim izazovima i preokretanje nekih od njihovih uticaja. Angažovanje sa zajednicama uz integrisanje obnove pejzaža u nacionalne strategije biće od suštinskog značaja za izgradnju veće otpornosti i usklađivanje nacionalnih, regionalnih i međunarodnih napora za obnovu i sadnju šuma.

Kako podseća izvršna sekretarka UNECE Olga Algajerova (Oľga Algayerová), povećanje napora za obnavljanje šumskih pejzaža je od vitalnog značaja za iskorišćavanje prednosti koje šume daju ekosistemima, ekonomijama i društvima u celini, kao i za jačanje klimatskih akcija.

Pomoćnik generalnog direktora FAO i regionalni predstavnik za Evropu i centralnu Aziju Vladimir Rahmanjin (Vladimir Rakhmanin) izjavio je da FAO mehanizam za obnovu šuma i pejzaža i pomoć koju ova organizacija pruža svojim zemljama članicama ima za cilj oblikovanje pristupa ka skladnijoj integraciji šumarstva i poljoprivrede uz jačanje bezbednosti hrane i održavanje šuma.

Ministarski sastanak zajedno su organizovali UNECE i FAO, u saradnji sa Međunarodnom unijom za očuvanje prirode (IUCN) i uz podršku Vlade Nemačke.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...