Odluka na snazi do 31. decembra 2022. godine

BiH privremeno ukida carine na uvoz električnih vozila

RegionVesti

12.10.2021 12:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

BiH privremeno ukida carine na uvoz električnih vozila BiH privremeno ukida carine na uvoz električnih vozila
Carinska stopa od pet odsto na uvoz električnih automobila u Bosnu i Hercegovinu (BiH) mogla bi uskoro da bude ukinuta, a na uvoz hibridnih... BiH privremeno ukida carine na uvoz električnih vozila

Carinska stopa od pet odsto na uvoz električnih automobila u Bosnu i Hercegovinu (BiH) mogla bi uskoro da bude ukinuta, a na uvoz hibridnih vozila smanjena sa dosadašnjih 15 na pet odsto.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH sačinilo je Predlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31. decembra 2022. godine, izveštava Tanjug, pozivajući se na portal Capital.ba.

Ova odluka je je donesena kako bi se carinska stopa na uvoz u BiH novoproizvedenih automobila koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja sa kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini smanjio sa dosadašnjih 15 na pet odsto za hibridna vozila, te sa pet odsto na nultu carinsku stopu za automobile na električni pogon, naveli su iz pomenutog ministarstva.

Primenom povoljnije carinske stope stimulisao bi se uvoz ove vrste automobila, od čega bi BiH imala višestruku korist, kako sa aspekta smanjenja zagađenja vazduha i zaštite životne sredine tako i sa aspekta podizanja stepena bezbednosti saobraćaja.

Takođe, ovom odlukom bi se izvršila harmonizacija carinskih stopa koje se primenjuju prilikom uvoza novoproizvedenih automobila u BiH sa carinskim stopama koje se primenjuju u regionu prilikom uvoza ovih proizvoda, istakli su u ministarstvu.

Carinske stope koje se ukidaju i smanjuju ne odnose se na robu koja je poreklom iz zemalja sa kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, preciziraju se u poruci.

  • strelac

    14.10.2021 #1 Author

    Pozdravljam odluku,ali tesko da ce to mnogo uticati na krajnju cenu koju placa kupac.Ipak dobra odluka da se ljudi i na taj nacin stimulisu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...