CRNU GORU ČEKA DUBOKA RECESIJA Ekonomski pad oko 6 odsto, oporavak neizvestan

RegionVesti

7.5.2020 09:58 Autor: Ljiljana Begović 0

CRNU GORU ČEKA DUBOKA RECESIJA Ekonomski pad oko 6 odsto, oporavak neizvestan CRNU GORU ČEKA DUBOKA RECESIJA Ekonomski pad oko 6 odsto, oporavak neizvestan
Evropska komisija (EK) u novom izveštaju prognozira pad crnogorske ekonomije od 5,9 odsto u ovoj godini, dok će oporavak u narednoj, kako su naveli,... CRNU GORU ČEKA DUBOKA RECESIJA Ekonomski pad oko 6 odsto, oporavak neizvestan

Evropska komisija (EK) u novom izveštaju prognozira pad crnogorske ekonomije od 5,9 odsto u ovoj godini, dok će oporavak u narednoj, kako su naveli, zavisiti od trajanja šoka.

Za narednu godinu predviđen je rast od 4,4 odsto, ali je, kako je navedeno, oporavak još neizvestan i podložan mnogim rizicima.

„Očekuje se da će se BDP znatno smanjiti do 2020. godine zbog negativnih efekata epidemije Covid-19. Crnogorska ekonomija je snažno zavisna od turizma, ključnog izvora rasta BDP, deviznih promena, zaposlenosti i fiskalnih prihoda. Ekonomski oporavak u 2021. zavisi od trajanja šoka“, navodi se u novim prolećnim prognozama EK.

Očekuje se da će pandemija Covid-19 gurnuti Crnu Goru u dublju recesiju od globalne finansijske krize zbog kolapsa turističkih dolazaka i prekida međunarodnih putovanja nakon mere „zaključavanja“ implementirane u većini zemalja.

„Prihodi od turizma i putovanja iznose oko 25 odsto ukupnog BDP Crne Gore. Veliki turistički šok će imati jake efekte na domaću potrošnju i ulaganja, mada će pad uvoza apsorbovati neke od negativnih uticaja. Sa druge strane, troškovi mera koje preduzima vlast povećaće državnu potrošnju“, smatraju u EK, prenose „Vijesti“. Ovaj scenario, predviđa turistički šok do drugog tromesečja 2020, a zatim vrlo skroman oporavak u trećem kvartalu, zahvaljujući domaćim i turistima iz susednih država koje stižu do primorskih gradova kopnenim putevima.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

„U ovoj godini očekuje se i istorijski visok deficit budžeta od više od 7 odsto BDP, umesto prvobitno planiranog uravnoteženog budžeta. Rast javnog duga delimično bi bio ograničen u 2020. zahvaljujući korišćenju državnih rezervi, koje su bile predviđene za plaćanje dospelog duga u 2020. godini i 2021. Umesto toga, koristiće se za hitna finansiranja koja zahteva pandemija“, navodi se u izveštaju.

Evropska komisija navodi da je brz oporavak ekonomija 2021. godine, iako moguć, veoma neizvestan. Glavni rizik za to scenariio bi bio revitalizacija virusa i kašnjenja vakcine pre sledeće turističke sezone.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...