Kontroverzni predlog američkog Senata

Da li će Stejt deparment proglasiti Rusiju terorističkom državom?

SvetVesti

29.7.2022 10:21 Autor: Vladimir Jokanović 0

Da li će Stejt deparment proglasiti Rusiju terorističkom državom? Da li će Stejt deparment proglasiti Rusiju terorističkom državom?
Američki Senat pozvao je Stejt department da proglasi Rusiju za državnog sponzora terorizma zbog akcija u Ukrajini, a pre toga u Čečeniji, Gruziji i... Da li će Stejt deparment proglasiti Rusiju terorističkom državom?

Američki Senat pozvao je Stejt department da proglasi Rusiju za državnog sponzora terorizma zbog akcija u Ukrajini, a pre toga u Čečeniji, Gruziji i Siriji. Pomenuti dokument objavljen je na zvaničnom internet sajtu američkog Kongresa.

Prema dokumentu, Rusija je optužena za sprovođenje kampanje terora i upotrebe sile protiv civila tokom Drugog čečenskog rata, kampanje u Siriji i podržavanja otcepljenih narodnih republika Donjeck i Lugansk u Ukrajini. Američki Senat smatra da su akcije Rusije u ovim situacijama sponzorisanje terorističkih akata, prenosi Komersant.

U dokumentu Senata navedeno je da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski 17. marta pozvao svet da proglasi Rusiju za terorističku državu. Ukrajinska Vrhovna rada apelovala je na američki Kongres da ohrabri Stejt department da proglasi Rusiju za državnog sponzora terorizma, optužujući je za finansiranje terorističkih režima i organizacija u Siriji, na Bliskom istoku i u Latinskoj Americi.

Sirija, Kuba, Severna Koreja i Iran trenutno se nalaze na američkoj listi državnih sponzora terorizma. To omogućava vladi SAD da uvede dodatne sankcije, da potpuno zabrani prodaju oružja i robe dvostruke namene, kao i da uskrati ekonomsku pomoć. SAD takođe mogu da ukinu diplomatski imunitet predstavnicima zemalja sponzora. Stejt department saopštio je da će se SAD oslanjati na zakon prilikom odlučivanja da li da uvrste Rusiju na listu.

Predsednica Predstavničkog doma Kongresa, Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) pozvala je prošle nedelje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony Blinken) da proglasi Rusiju državom koja sponzoriše terorizam. Ona je navela da ukoliko Blinken ne bude to učinio da će to uraditi Kongres.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...