Trgovci tvrde da je njihovo poslovanje ugroženo

Da li je došlo vreme da se ukine Uredba o ograničavanju cena goriva?

AutomobiliBiznisPoslovanjeSrbijaVesti

20.4.2022 13:14 Autor: Stanislav Stanišić 17

Da li je došlo vreme da se ukine Uredba o ograničavanju cena goriva? Da li je došlo vreme da se ukine Uredba o ograničavanju cena goriva?
„Moguće je preći na tržišno određivanje cena goriva, jer su se cene nafte na svetskim berzama u poslednje vreme stabilizovale na nivou od 100... Da li je došlo vreme da se ukine Uredba o ograničavanju cena goriva?

„Moguće je preći na tržišno određivanje cena goriva, jer su se cene nafte na svetskim berzama u poslednje vreme stabilizovale na nivou od 100 do 110 dolara po barelu“, ocenjuje u razgovoru za Biznis.rs viši savetnik za energetiku u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić.

Trgovci naftnim derivatima u Srbiji ocenili su da bi Uredbu o ograničavanju visine cena naftnih derivata, koja je na snazi do 30. aprila, trebalo ukinuti i dozvoliti slobodno formiranje cena, kako bi se isključila mogućnost nestašica zbog nerentabilnog poslovanja.

„S obzirom na to da su od donošenja Uredbe Vlade Srbije o ograničenju maloprodajnih cena naftnih derivata pod kontrolom samo evrodizel i evropremijum BMB 95, dok se cene premijum goriva slobodno formiraju, smatramo da su se stekli uslovi da se vratimo na stari model, odnosno tržišno određivanje cena“, ističe Savić.

Odličan poznavalac naftnog tržišta i počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković smatra da je nedeljno utvrđivanje cena goriva neprihvatljivo.

„Pravilo utvrđivanja ograničenih cena naftnih derivata koje se primenjuje od trenutka utvrđivanja Uredbe Vlade Srbije trebalo bi bar preispitati, ukoliko ne postoji mogućnost da se ona ukine“, kaže Atanacković u razgovoru za Biznis.rs.

On je još ranije izneo svoj stav da je bolje da država utvrđuje velikoprodajnu cenu, pa da se na nju dodaje propisana marža naftnih kompanija.

„Ne postoji razlog da se, bez obzira na nestabilnu energetsku situaciju na svetskom nivou, svake nedelje određuje cena goriva, gde se Naftna industrija Srbije (NIS) ponaša kao monopolista koji na svojim pumpama nakon utvrđivanja cena dodatno spusti tu vrednost za dva-tri dinara“, ističe Atanacković.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je za agenciju Beta da se to udruženje uvek zalagalo da se formiranje cena prepusti tržištu.

„Još od kada je doneta Uredba o ograničavanju visine cena naftnih derivata zalagali smo se da se cene slobodno formiraju na tržištu, umesto da se administrativno uređuju“, naveo je Mićović.

Podsetimo, Vlada Srbije je 10. februara donela Uredbu o ograničavanju visine cena naftnih derivata čija je važnost produžena do 30. aprila, a kojom se svakih sedam dana utvrđuju maksimalne cene evrodizela i evropremijuma BMB 95.

Uz to je ograničena marža maloprodaje na šest dinara, a država je smanjila akcize na 20 odsto.

  • IVAN

    20.4.2022 #1 Author

    Mislim da nije

    Odgovori

  • Emilija

    20.4.2022 #4 Author

    Tesko

    Odgovori

  • DJORDJE1

    20.4.2022 #5 Author

    Čisto sumnjam da će se ovo zaista i desiti…

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.4.2022 #6 Author

    Ni ja nesto ne verujem…

    Odgovori

  • LUKA

    20.4.2022 #7 Author

    Neverujem da ce doci do toga

    Odgovori

  • TINA

    20.4.2022 #8 Author

    Videcemo kako ce biti

    Odgovori

  • BRANA19

    21.4.2022 #9 Author

    Ko zna da li ce uopste da se desi to…

    Odgovori

  • NINO

    21.4.2022 #10 Author

    Cene ce i dalje rasti, abnormalno.

    Odgovori

  • SANJA

    21.4.2022 #11 Author

    Nemoguce

    Odgovori

  • BOJANA

    21.4.2022 #12 Author

    Naravno da ne

    Odgovori

  • BOJANA

    21.4.2022 #13 Author

    Naravno da ne treba

    Odgovori

  • VERA

    21.4.2022 #14 Author

    Ta uredba moze da bude i trajna, da se ja pitam.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    21.4.2022 #15 Author

    vrlo brzo će biti ukidanje i ova cena je previsoka. veliki deo čine i dalje akcize tako da država i dalje odlično zarađuje

    Odgovori

  • EUfreedom

    21.4.2022 #16 Author

    Prva lekcija ekonomije: nema besplatnog rucka.
    Prosli su izbori i doslo je vreme da se dobije ekonomska cena goriva, struje i gasa. Verovatno da ce ekonomske cene goriva uvesti tehnicka vlada, a ekonomske cene struje i gasa sacekati formiranje nove vlade u avgustu.

    Odgovori

  • MAŠA

    29.1.2023 #17 Author

    Videcemo, i ovako se “obican” narod nista i ne pita

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...