Havarija u Bugarskoj ponovo pokrenula pitanje cene ruskog gasa

Da li Srbija treba da brine zbog novog gasnog ugovora Moldavije?

InfrastrukturaInvesticijeSrbijaVesti

2.11.2021 14:15 Autor: Stanislav Stanišić 0

Da li Srbija treba da brine zbog novog gasnog ugovora Moldavije? Da li Srbija treba da brine zbog novog gasnog ugovora Moldavije?
Ugovor potpisan između kompanije Gazprom i vlade Moldavije o isporuci gasa ovoj zemlji po ceni od 450 dolara za hiljadu kubnih metara ne bi... Da li Srbija treba da brine zbog novog gasnog ugovora Moldavije?

Ugovor potpisan između kompanije Gazprom i vlade Moldavije o isporuci gasa ovoj zemlji po ceni od 450 dolara za hiljadu kubnih metara ne bi trebalo da brine građane Srbije. Naime, poznavaoci prilika pred najavljeni susret srpskog i ruskog predsednika 25. novembra, kada će se razgovarati i o ceni gasa za Srbiju, tvrde da je svaka zemlja priča za sebe.

Takođe ističu da je Moldavija u ovoj situaciji pokušala da izvuče najbolje za sebe, uz dug za gas koji nije platila, a tražila je od Rusije dalju isporuku.

Što se tiče Srbije, već nekoliko puta je isticano da će naša zemlja tražiti najpovoljniju cenu od Rusije, iako razgovori o ceni gasa dolaze u nezgodnom trenutku energetske krize u Evropi. Srbija trenutno plaća gas iz Rusije po skoro pet puta nižoj ceni od aktuelne na evropskom tržištu. Gas je prethodno nabavljen po ceni od 270 dolara za 1.000 metara kubnih, kada je prosečna cena u Evropi bila 400 dolara. Nakon izbijanja krize gas je prvo skočio na 600, ubrzo na 800, a u jednom trenutku čak na 1.937 dolara za 1.000 kubika.

U našu zemlju gas se redovno doprema Balkanskim tokom, a skladište Banatski dvor je, prema rečima zvaničnika, puno. Nadležni su potvrdili da će do kraja grejne sezone za građane važiti stare cene gasa. Cenu štiti dugoročni sporazum sa Rusima, a u toku su pregovori za što povoljnije uslove i za isporuke u narednoj godini.

Ipak, dodatni strah u vezi sa snabdevanjem gasom unele su jučerašnje vesti o incidentu koji se dogodio u Bugarskoj, što je dovelo do problema u tranzitu prema našoj zemlji.

„Što se tiče kvara u Bugarskoj, dobra je vest što to nije kvar na gasovodu Balkanski tok, već je reč o bugarskom gasovodnom sistemu koji je povezan na ovaj sistem. To je uticalo na tranzit do Srbije“, kaže za Biznis.rs urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković.

„Ne treba dizati paniku“, ističe Putniković, „jer mi polovinu svojih potreba možemo da zadovoljimo iz rezervi, tako da se još jednom pokazao značaj skladišta u Banatskom dvoru“.

Ona podseća na najavu direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića da je definisano proširenje Banatskog dvora i da će se ubrzo graditi novo gasno skladište u Itebeju.

„Ono će biti kapaciteta oko milijardu kubnih metara. Srbija će imati po svojoj sadašnjoj potrošnji dovoljno gasa iz rezervi na svojoj teritoriji, da ne zavisi od incidenata kao što se desio u Bugarskoj, kada mora na brzinu da se uvozi gas“, naglašava Putniković i zaključuje da je dobro što imamo pravac snabdevanja i iz Mađarske, tako da možemo da ugovorimo vanredne isporuke ako to nalaže situacija.

Putniković očekuje da će se, prema najavama iz Srbijagasa, do ponoći rešiti snabdevanje iz Bugarske.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...