Interventan uvoz gasa biće plaćen iz postojećih sredstava

Nadležni uveravali da je Banatski Dvor pun, a gas morao da se uveze iz Mađarske

RegionSrbijaU fokusuVesti

2.11.2021 08:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nadležni uveravali da je Banatski Dvor pun, a gas morao da se uveze iz Mađarske Nadležni uveravali da je Banatski Dvor pun, a gas morao da se uveze iz Mađarske
Havarija na gasovodu u Bugarskoj izazvala je potpuni prekid isporuke ruskog gasa Srbiji, zbog čega su novosadske toplane ostale bez tog energenta. Da bi... Nadležni uveravali da je Banatski Dvor pun, a gas morao da se uveze iz Mađarske

Havarija na gasovodu u Bugarskoj izazvala je potpuni prekid isporuke ruskog gasa Srbiji, zbog čega su novosadske toplane ostale bez tog energenta. Da bi stabilizovao snabdevanje, Srbijagas je interventno kupio pet miliona kubnih metara gasa iz Mađarske, izjavio je direktor tog preduzeća Dušan Bajatović. Juče oko 16 časova gas je počeo da stiže do Novosadske toplane.

Iznenadna havarija na bugarskom gasovodu i Srbiji je prekinuta isporuka ruskog gasa. „Novosadske toplane“ su onda prekinule grejanje. U Ministarstvu rudarstva i energetike pouzdali su se da preduzeće, za to zaduženo, reši snabdevanje.

„Verujemo i znamo da Srbijagas čini sve kako bi obezbedio dovoljne količine ovog energenta za snabdevanje srpskog tržišta. Srbijagas ima nalog da obezbedi dodatne količine za novosadsku toplanu kao i da pokrene svoje planove za zaštitu snabdevanja tržišta u ovom momentu“, naveo je pomoćnik za gas i naftu ministarke za rudarstvo i energetiku Raša Kojčić.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović za N1 je rekao da se postupalo u skladu sa pravilima postupanja u havarijskim situacijama.

„Pošto nismo radili iz Balkanskog toka već iz Banatskog Dvora, vi praktično sa severa Vojvodine gurate ka jugu Srbije. Da smo dali sve količine gasa – a mi trenutno prozvodimo struju u toplani u oba bloka – ne bi bilo pritiska, pa smo zamolili sve velike potrošače da se svedu na tehničke kapacitete“, rekao je Bajatović.

Iako su građane Srbije sa vrha države uveravali da je Banatski Dvor pun, ispostavilo se da u ovako iznenadnoj situaciji, ipak, mora da se uveze gas. Bajatović to objašnjava trenutnim kapacitetima podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor.

„U Banatskom Dvoru imamo oko 500 miliona kubnih metara gasa, ali ne možete vi da proizvedete koliko hoćete. Tehnički u danu vi možete da proizvedete pet miliona, a Srbija troši deset i zato je planirano proširenje Banatskog Dvora. Ono kasni“, rekao je Bajatović za N1.

Više puta najavljivano proširenje bi zaista bilo rešenje i u periodima kada se povećava potrošnja i kada dođe do prekida u snabdevanju kažu analitičari.

„Mađarska, koja je povezana na gasnu mrežu i sa Baumgartenom, je takođe osetila prekid dotoka gasa, ali oni se snabdevaju i imaju i velika skladišta gasa i treba graditi što više skladišta gasa jer onda ste energetski bezbedniji“, rekla je Jelica Putniković iz Energije Balkana.

Dodatnu energetsku bezbednost Srbija bi postigla i diversifikacijom postavljača, jer sada Srbija u potpunosti zavisi od ruskog gasa. A kloliko će koštati interventan uvoz gasa Bajtović nije želeo da kaže, ali uverava da će sve biti plaćeno iz postojećih sredstava javnog preduzeća Srbijagas, bez podizanja kredita i bez dodatnog zaduživanja iz budžeta Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...