Regulatorna agencija Crne Gore će do kraja godine odrediti cene struje za 2023. godinu

EPCG će morati da uveze električnu energiju u vrednosti od 100 miliona evra

BiznisInfrastrukturaRegionVesti

29.7.2022 10:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EPCG će morati da uveze električnu energiju u vrednosti od 100 miliona evra EPCG će morati da uveze električnu energiju u vrednosti od 100 miliona evra
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) će, zbog suše i slabe proizvodnje struje iz hidroelektrana, u trećem kvartalu morati da uveze ukupno 294 gigavat-sata (GWh) električne... EPCG će morati da uveze električnu energiju u vrednosti od 100 miliona evra

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) će, zbog suše i slabe proizvodnje struje iz hidroelektrana, u trećem kvartalu morati da uveze ukupno 294 gigavat-sata (GWh) električne energije, što će po sadašnjim cenama na berzama koštati 100 miliona evra, saopšteno je iz kompanije.

To znači da EPCG sada kilovat-sate električne energije koji nedostaju kupuje po ceni od oko 34 centa, dok ih građanima prodaje za po oko četiri centa, čime trenutno pravi velike gubitke, jer struju nabavlja po 8,5 puta većoj ceni nego što je prodaje potrošačima, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Crna Gora je jedna od retkih država u kojoj ove godine nije bilo povećanja cena električne energije. Sa naknadama koje dobijaju Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), operator tržišta, regulatorna agencija, ukupna cena kilovat-sata sa porezom iznosi oko deset centi.

Nove cene električne energije za 2023. godinu Regulatorna agencija treba da odredi do kraja ove godine.

EPCG se nada jesenjim kišama nakon kojih više neće biti potrebe za uvozom električne energije, već će je biti za izvoz, čime će nadoknaditi gubitke iz ova tri letnja meseca. Kompanija je početkom godine imala značajne viškove električne energije za izvoz, ali je kasnije u aprilu i maju, zbog redovnog remonta Termoelektrane, morala da uvozi velike količine.

”Za prvih pola godine EPCG je izvezla 719 GWh električne energije u vrednosti od 132,5 miliona evra. Istovremeno uvezli smo 664 GWh vredna 107,1 milion evra. Podsećanja radi, uvoz znatnih količina energije nastavljen je i tokom trećeg kvartala”, rekli su iz EPCG i dodali da procenjuju da će im za potrebe pokrivanja crnogorske potrošnje u tom periodu biti potreban dodatni uvoz od 294 GWh električne energije, što će ih koštati oko 100 miliona.

Oni su ponovili da stabilizaciju situacije očekuju s pojavom prvih kiša u oktobru, ali da je rano za prognoze.

EPCG je prije pet dana uputila apel građanima da racionalno troše struju da ne bi bilo restrikcija, ali zasada ne planiraju pokretanje kampanje u cilju racionalizacije jer, kako kažu, očekuju da će građani razumeti situaciju i dobrovoljno smanjiti potrošnju.

”Svedoci smo činjenice da je suša znatno smanjila učinak naših hidroenergetskih objekata, da je poremećaj na tržištu energenata, u prvom redu gasa, zbog poznatih okolnosti, uticao na sve veću potrebu za električnom energijom, koje je sve manje i čije cene dramatično rastu i višestruko prevazilaze cenu po kojoj EPCG isporučuje struju kupcima u Crnoj Gori. Dakle, mnogo je razloga za zabrinutost i oprez prilikom korišćenja električne energije i samo zbog toga smo se i opredelili da građanima uputimo upozorenje“, kazali su iz EPCG.

Oni su poručili da uvođenje restrikcija u potrošnju zasada nije opcija.

  • GOCA BG

    7.8.2022 #1 Author

    A kolike ce racune placati gradjani tek…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...