U pitanju je 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda

Deficit u Crnoj Gori u prva dva meseca 18,5 miliona evra

RegionVesti

1.4.2024 11:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Deficit u Crnoj Gori u prva dva meseca 18,5 miliona evra Deficit u Crnoj Gori u prva dva meseca 18,5 miliona evra
U prva dva meseca ove godine je, imajući u vidu realizaciju prihoda i rashoda, ostvaren budžetski deficit u iznosu od 18,5 miliona evra, odnosno... Deficit u Crnoj Gori u prva dva meseca 18,5 miliona evra

U prva dva meseca ove godine je, imajući u vidu realizaciju prihoda i rashoda, ostvaren budžetski deficit u iznosu od 18,5 miliona evra, odnosno 0,3 odsto bruto domaćeg proizvoda, pokazuju podaci Ministarstva finansija Crne Gore.

U februaru je ostvaren deficit potrošnje od 34,3 miliona evra, odnosno 0,5 odsto BDP-a, prenosi Mina.

U najnovijem izveštaju Ministarstva o izvršenju budžeta, navodi se da su prihodi budžeta za prva dva meseca iznosili 333,9 miliona evra ili 4,7 odsto procenjenog BDP-a.

„U odnosu na planirane, ostvareni prihodi veći su 27 miliona ili 8,8 odsto i 23,9 miliona ili 7,7 odstou odnosu na prva dva meseca prošle godine“, precizira se u izveštaju.

Ukoliko se iz ukupnih prihoda u prošloj i ovoj godini isključe prihodi jednokratnog karaktera, ukupni prihodi za prva dva ovogodišnja meseca veći su 59,8 miliona evra ili 22 odsto.

„U posmatranom periodu, i pored značajne naplate prihoda jednokratnog karaktera u prošloj godini, prihodi za period januar-februar ove godine ostvarili su snažan rast u odnosu na pomenuti period“, rekli su iz Ministarstva.

U prva dva meseca prošle godine ostvarena naplata prihoda jednokratnog karaktera iznosila je oko 42 miliona evra. Za prva dva ovogodišnja meseca, prihodi jednokratnog karaktera iznosili su 5,8 miliona evra.

„U smislu navedenog, prihodi za period januar-februar ove godine ostvarili su snažan rast u odnosu koji je dominantno rezultat dobre naplate kategorija koje su pokazatelj rasta potrošnje, zaposlenosti, ekonomske aktivnosti, smanjenja sive ekonomije i slično“, objasnili su iz Ministarstva.

Zaključno sa februarom, naplaćeno je ukupno 173,6 miliona evra prihoda od poreza na dodatu vrednost (PDV), što je u odnosu na plan veće 13,1 milion ili 8,1 odsto, kao i 32,7 miliona ili 23,2 odsto u odnosu na uporedni period prošle godine.

„Rast prihoda od PDV-a dominantno je rezultat rasta potrošnje, što je jednim delom rezultat povećanja minimalne penzije“, navodi se u izveštaju.

Kategorija prihoda od akciza, u navedenom periodu, naplaćena je u iznosu od 44,9 miliona evra, što je u odnosu na plan veće 1,5 miliona ili 3,5 odsto, odnosno 9,2 miliona ili 25,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

„Rast akciza u odnosu na prethodnu godinu prevashodno je rezultat rasta prometa cigareta, ubrzanja akciznog kalendara, kao i činjenice da je u prva dva meseca prošle godine i dalje bila na snazi primena Odluke o umanjenju iznosa akcize na promet bezolovnog benzina i gasnih ulja“, dodali su iz Ministarstva.

Prihodi od doprinosa i poreza na dohodak fizičkih lica naplaćeni su u ukupnom iznosu od 64,8 miliona evra, što je u odnosu na plan veće 6,4 miliona ili 9,7 odsto, kao i 10,4 miliona ili 16,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Kategorija ostalih prihoda u odnosu na prethodnu godinu manja je 23,6 miliona evra ili 64,3 odsto, prvenstveno kao rezultat prenosa sredstava po osnovu implementacije projekta Ekonomskog državljanstva, koji je evidentiran u posmatranom periodu prošle godine u iznosu od 33 miliona, dok je po istom osnovu u ovoj godini ukupan prenos sredstava iznosio 3,1 milion.

Prihodi budžeta su u februaru iznosili 180,2 miliona evra, što je u odnosu na isti mesec prošle godine veće 37,8 miliona ili 26,5 odsto. U poređenju sa planom za februar, prihodi su iznad plana 22,1 milion ili 13,9 odsto.

U izveštaju se navodi da su izdaci budžeta za prva dva meseca ove godine iznosili 352,4 miliona evra, ili pet odsto procenjenog BDP-a i u odnosu na planirane manji su 65,2 miliona evra ili 15,6 odsto. U odnosu na posmatrani period prošle godine, izdaci su veći 66,8 miliona, odnosno 23,4 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...