najavljena i izgradnja aerodroma u vrednosti od 70 miliona evra

Deo carinskog područja BiH kao „Slobodna zona Trebinje“

BiznisInfrastrukturaRegionVesti

1.4.2022 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Deo carinskog područja BiH kao „Slobodna zona Trebinje“ Deo carinskog područja BiH kao „Slobodna zona Trebinje“
Veće ministara Bosne i Hercegovine donelo je Odluku o određivanju dela carinskog područja Bosne i Hercegovine kao “Slobodna zona Trebinje”. Tu odluku je predložilo... Deo carinskog područja BiH kao „Slobodna zona Trebinje“

Veće ministara Bosne i Hercegovine donelo je Odluku o određivanju dela carinskog područja Bosne i Hercegovine kao “Slobodna zona Trebinje”.

Tu odluku je predložilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nakon što je primilo zahtev Grada Trebinje s dokumentacijom koja uključuje i elaborat o ekonomskoj opravdanosti, piše Poslovni.hr.

Odlukom se određuje deo carinskog područja BiH kao “Slobodna zona Trebinje”, a koje je definisano planom zone “Novo Trebinje” na ukupnoj površini od 118.635 kvadratnih metara.

U daljnjoj proceduri uspostavljanja slobodne zone bit će pribavljena mišljenja nadležih tela, uključujući i mišljenje Uprave za indirektno oporezivanje.

U Trebinju će biti prva slobodna zona koju je u sklopu BiH osnovala Republika Srpska.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, nedavno je rekao da je Grad Trebinje ponudio popuste na rente i troškove uređenja za sve koji žele da grade u slobodnoj zoni.

On je podsetio da je vlada RS osigurala 800.000 KM (oko 409.000 eura) za formiranje slobodne zone, a za tu svrhu će se Grad Trebinje kreditno zadužiti za milion maraka.

Veće ministara takođe je utvrdilo Predlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Memoranduma o razumevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnog projekta “Izgradnja aerodroma Trebinje” između Veća ministara BiH i Vlade Srbije.

Predloženim osnovama utvrđuju se osnovni pravci buduće saradnje, s ciljem realizacije projekta “Izgradnja aerodroma Trebinje”, uz poštovanje dobre međunarodne prakse i zakonodavstva dve države.

Kompleks Aerodroma Trebinje obuhvatiće oko 302 hektara, a Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, rekao je da će izgradnja stajati 70 miliona evra, dok će još 35 miliona evra biti uloženo u infrastrukturno opremanje. Izgradnju finansira Srbija, a aerodrom bi trebao početi s radom do kraja sledeće godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...