Zaposleni traže povećanje zarada, dok kompanija pokušava da nadomesti raniju štetu

Deutsche Bahn u problemu, mašinovođe započinju trodnevni štrajk

EUU fokusuVesti

10.8.2021 14:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Deutsche Bahn u problemu, mašinovođe započinju trodnevni štrajk Deutsche Bahn u problemu, mašinovođe započinju trodnevni štrajk
Sindikat nemačkih mašinovođa GDL saopštio je da će njegovi članovi stupiti u štrajk od večeras do 13. avgusta nakon neuspelih pregovora o visinama zarada... Deutsche Bahn u problemu, mašinovođe započinju trodnevni štrajk

Sindikat nemačkih mašinovođa GDL saopštio je da će njegovi članovi stupiti u štrajk od večeras do 13. avgusta nakon neuspelih pregovora o visinama zarada sa operaterom nemačkih železnica, Deutsche Bahn. 

Štrajk će početi mašinovođe teretnih vozova u 19 časova po lokalnom vremenu, dok će u putničkom železničkom saobraćaju početi 11. avgusta ujutro u 2:00 sata po lokalnom vremenu, navodi se u saopštenju GDL, a prenosi Reuters.

Akcija sindikata dolazi u vreme sezone godišnjih odmora, kada je povećana potražnja za železničkim prevozom nakon ublažavanja mera ograničenja zbog pandemije korona virusa.

Deutsche Bahn se pritom dovija da pokrije štetu od 1,3 milijarde evra izazvanu poplavama koje su prošlog meseca pogodile zapadnu Nemačku.

Vođa sindikata mašinovođa, Klaus Veselski (Claus Weselsky) izjavio je da je čak 95 odsto članova GDL-a glasalo za štrajk. „To je više nego što smo očekivali… Taj rezultat vrlo jasno pokazuje raspoloženje među zaposlenima u Deutsche Bahn-u“, rekao je Veselski.

GDL traži povećanje zarada za oko 3,2 odsto i jednokratnu pomoć zbog korona virusa od 600 evra. Iz sindikata navode da žele sporazum sličan onom koji je dogovoren za radnike u javnom sektoru.

S druge strane, uprava Deutsche Bahn-a je ocenila štrajk kao nepotrebnu eskalaciju situacije na račun korisnika železnice i pozvala sindikat da se vrati za pregovarački sto.

„Rukovodstvo sindikata će baš sada, kada ljudi više putuju i ponovo koriste vozove, urušiti napredak koji nam je hitno potreban, imajući u vidu ogromnu štetu koju nam je naneo korona virus“, rekao je šef kadrovske službe Deutsche Bahn-a, Martin Zajler (Martin Seiler), prenosi Reuters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...