DFC U SRBIJI MOŽE DA POČNE DA RADI

Mali i Godfri potpisali sporazum o podsticanju investicija

InvesticijeNovacSrbijaVesti

21.1.2021 17:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mali i Godfri potpisali sporazum o podsticanju investicija Mali i Godfri potpisali sporazum o podsticanju investicija
Ministar finansija Siniša Mali i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri potpisali su danas Međudržavni sporazum o podsticanju investicija, koji je preduslov za otpočinjanje... Mali i Godfri potpisali sporazum o podsticanju investicija

Ministar finansija Siniša Mali i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri potpisali su danas Međudržavni sporazum o podsticanju investicija, koji je preduslov za otpočinjanje aktivnosti američke Međunarodne razvojne korporacije (DFC) u Srbiji i potvrda da se sporazum iz Vašingtona i dalje primenjuje.

Foto: Printscreen

„Ovaj sporazum je važan jer potvrđuje da se sporazum iz Vašingtona i dalje primenjuje. Tako da nastavljemo ono što smo dogovorili u Vašingtonu“, rekao je Mali nakon potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije.

Sada otvaramo vrata daljoj saradnji sa američkom administracijom, naglasio je Mali.

Ministar je rekao da je cilj da se do kraja prvog kvartala ove godine sa DFC usaglasi garantna šema za srpska preduzeća vredna milijardu dolara, kao i da polovinom godine ona bude dostupna našim mikro, malim i srednjim firmama.

Foto: Printscreen

„Ne samo da će ovi krediti biti povoljni nego ćemo gledati da budu na period duži od 10 godina“, naveo je Mali.

„Postojeća garantna šema koju je realizovala naša država spasila je stotine hiljada radnih mesta, 23.000 preduzeća je iskoristilo tu šemu u kojoj država garantuje za kredite poslovnih banaka, zbog čega je i odobreno toliko kredita za privredu“, naveo je Mali i dodao:

„Međudržavni sporazum koji je danas potpisan sa Vladom SAD je veliki signal – dođite investirajte u Srbiju. Borimo se za radna mesta i shodno tome za veći životni standard građana.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i direktor kancelarije DFC u Srbiji Džon Jovanović.

Rešenje za frilensere za sedam dana

Odgovarajući na pitanja novinara, Mali je rekao da se razgovori sa predstavnicima frilensera o naplati poreza odvijaju u dobrom smeru i da će za nedelju dana, nakon još nekoliko sastanaka, biti izneto rešenje za njih.

„Ne bih želeo da bilo šta govorim o čemu smo razgovarali i kako smo razgovarali, upravo zbog toga što su razgovori u toku. To je odgovorno s moje strane. Način na koji ćemo voditi razgovore i na koji vodimo razgovore je u dobrom duhu“, rekao je Mali novinarima.

Foto: Tanjug

Dodaje da je ispunjeno ono što je dogovoreno na prethodnom sastanku, a u narednih nekoliko dana, kaže Mali, biće niz sastanaka sa Poreskom upravom.

„Dogovorili smo se da do kraja sledeće nedelje sednemo ponovo sa predstavnicima frilensera za sto da vidimo šta su detalji. Krećemo u tu vrstu analize postojećeg stanja, tako da za sedam dana imaćemo odgovor na pitanja frilensera i tada ćemo ih javno izneti“, rekao je Mali.

SAD posvećene ekonomskoj budućnosti Srbije

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri istakao je da današnje potpisivanje sporazuma sa DFC pokazuje da se posvećenost SAD ekonomskoj budućnosti Srbije neće menjati.

„Srbija ima našu podršku da ostvari svoj cilj – pune evropske integracije i ekonomski lider na Balkanu“, rekao je Godfri.

Današnji sporazum, dodaje, omogućiće DFC da upotrebi ceo svoj spektar finansijskih instrumenta – finansiranje duga, kapitalne investicije, osiguranje od političkog rizika i grantovi za tehničku pomoć.

Foto: Printscreen

Cilj je, kaže, da se tim instrumentima mobilišu nove investicije u Srbiji, ne smo strane, već i srpskih kompanija.

Godfri ističe da je DFC već u pregovorima za pokretanje programa davanja garancija za zajmove, što će, objašnjava, pomoći srpskim komercijalnim bankama da uvećaju obim kredita malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

„DFC je ovde već počela sa radom. Obezbedila je garancije za zajednički zajam USAID i Ministarstva poljoprivrede od 91 milion dolara. Cilj je da se malim i srednjim preduzećima u sektoru proizvodnje hrane pruže finansijska sredstva“, naveo je ambasador.

Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije DFC u Srbiji Džon Jovanović ističe da je Srbija jedna od prvih zemalja u regionu i širom sveta koja je sklopila ugovor sa DFC o podsticanju ulaganja.

„Nadam se da će maksimalno iskoristiti ovu priliku, da uz finansijsku podršku DFC, povećamo broj novih investicija, otvoriti nova radna mesta i pomoći građanima Srbije“, rekao je Jovanović.

Ističe i da prisustvo DFC potvrđuje spremnost SAD i njenih evropskih partnera da prošire finansijsku podršku Srbiji, kako bi naša zemlja, ističe, ostvarila svoju evropsku budućnost.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...