brže i jednostavnije do dozvola

Digitalizovano prvih 13 usluga Ministarstva zaštite životne sredine, dostupne na eUpravi

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

26.2.2022 10:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Digitalizovano prvih 13 usluga Ministarstva zaštite životne sredine, dostupne na eUpravi Digitalizovano prvih 13 usluga Ministarstva zaštite životne sredine, dostupne na eUpravi
Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je prvih 13 usluga tog ministarstva namenjenih privredi digitalizovano i dostupno na portalu eUprava. Nove elektronske usluge... Digitalizovano prvih 13 usluga Ministarstva zaštite životne sredine, dostupne na eUpravi

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je da je prvih 13 usluga tog ministarstva namenjenih privredi digitalizovano i dostupno na portalu eUprava.

Nove elektronske usluge ministarstva, dostupne od petka, sa već postojećih 29 usluga za privredu koje su ranije uvedene programom ePapir na portalu eUprava, čine tek prvi korak u dostupnosti javne uprave kroz elektronsku komunikaciju i sticanje dozvola i licenci na jednostavan i brz način.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović navela je da se digitalizacijom administrativnih postupaka olakšava i omogućava privrednicima u Srbiji jeftinije i brže poslovanje prilikom podnošenja i dobijanja dozvola i licenci koje izdaje Ministarstvo.

– Izuzetno je važno da javnu upravu stavimo u službu svakog građanina i svakog preduzeća i da obilaženje šaltera više ne bude obaveza ni građana, ni privrede – rekla je Vujović.

Ona je istakla da će Ministarstvo do kraja godine biti u mogućnosti da i ostale usluge pruži elektronskim putem, ističući da je prioritet digitalizacija administrativnih postupaka i usluga u oblasti „Zelene agende“.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović naveo je da je Ministarstvo zaštite životne sredine jedno od prvih ministarstava koje se posvetilo digitalizaciji svih usluga koje pruža građanima i privredi.

– Od danas možemo koristiti prvih 13 digitalizovanih postupaka/usluga za privredu u oblasti zaštite životne sredine. Digitalizacijom ovih postupaka olakšavamo i omogućavamo za skoro 2.250 privrednika u Srbiji jeftinije i brže poslovanje prilikom podnošenja i dobijanja dozvola i licenci koje izdaje Ministarstvo zaštite životne sredine – rekao je Jovanović.

Direktorka Republičkog sekretarijata za javne politike, Bojana Tošić, ukazala je da je u tom cilju vlada obezbedila sveobuhvatan pristup pojednostavljenju i digitalizaciji usluga javne uprave.

„Programom ePapir na jedinstven i sveobuhvatan način Republički sekretarijat za javne politike, u partnerskom odnosu sa privredom i javnim institucijama, koordinira proces pojednostavljenja i digitalne dostupnosti usluga javne uptrave. Pripremili smo i učinili javno dostupnim 42 digitalne usluge za naše privrednike na Portalu eUprave i 10 usluga na Portalu Ministarstva za rudarstvo i energetiku“, istakla je Tošić.

Prvi digitalizovani administrativni postupci Ministarstva zaštite životne sredine, između ostalog, uključuju izdavanje dozvola i izmenu dozvola za uvoz/izvoz zaštićenih vrsta divlje flore, faune i gljiva, fluorovanih gasova sa efektom staklene bašte, kao i proizvoda i/ili opreme koji sadrže fluorovane gasove sa efektom staklene bašte.

 • VERA

  26.2.2022 #1 Author

  Veće investicije, naravno da moraju da budu vece investicije. Dobro da su se setili da povecaju…

  Odgovori

 • VERA

  26.2.2022 #2 Author

  Inovacije kako bi mere ministarstva bile dostupnije svima.Digitalizacija i u ovom sektoru. Napredujemo lepo.

  Odgovori

 • STRAHINJA

  26.2.2022 #3 Author

  Ovo svakako doprinosi racionalizaciji

  Odgovori

 • DANIJELA

  27.2.2022 #4 Author

  Digutalizacija je jako vazna i omogucava svima nama bolju i brzu uslugu.

  Odgovori

 • MARKO7

  6.11.2022 #5 Author

  Pa dobro je da je krenulo da se ulaže

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...