Više od 400.000 gazdinstava moći će brže i jednostavnije da dođe do subvencija

Digitalna platforma za poljoprivrednike počinje sa radom u julu

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

5.1.2022 17:41 Autor: Marija Jovanović 0

Digitalna platforma za poljoprivrednike počinje sa radom u julu Digitalna platforma za poljoprivrednike počinje sa radom u julu
Digitalna platforma E-agrar, softversko rešenje Uprave za agrarna plaćanja, koje će omogućiti da se više od 400.000 gazdinstava registruje online, počeće sa radom u... Digitalna platforma za poljoprivrednike počinje sa radom u julu

Digitalna platforma E-agrar, softversko rešenje Uprave za agrarna plaćanja, koje će omogućiti da se više od 400.000 gazdinstava registruje online, počeće sa radom u julu 2022. godine.

E-agrar obuhvata novu aplikaciju koja bi trebalo da omogući efikasnije vođenje Registra poljoprivrednih gazdinstava i efikasnije upravljanje isplatama podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

“Novo softversko rešenje predstavlja elektronski portal preko kojeg će poljoprivrednici pristupati podacima o svom gazdinstvu, podnositi elektronske zahteve za upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava, menjati podatke, obnavljati registracije i eventualno se brisati iz registra. Poljoprivredna gazdinstva imaće mogućnost da podnose zahteve za direktna plaćanja – podsticaje po površini i podsticaje za životinje. Portal je sredstvo i za uvezivanje sistema sa svim relevantnim javnim evidencijama i automatsko preuzimanje potrebnih podataka”, naveli su za naš portal u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kroz E-agrar biće omogućena razmena podataka sa registrima koji vode jedinstvene matične brojeve građana i podatke o prebivalištu.

“Kada bude uspostavljen E-agrar poljoprivrednici će na jednostavan način elektronskim putem podnositi zahtev za direktne podsticaje i osim zahteva koje će moći da podnose elektronskim putem, neće morati da prikupljaju dodatnu dokumentaciju i šalju je u Upravu za agrarna plaćanja”, objasnili su u resornom ministarstvu.

Novo softversko rešenje omogućiće poljoprivrednicima da za kraće vreme dobiju podsticaje, jer će obrada predmeta znatno kraće trajati, i sva razmena i provera podataka između registara vršiće se automatski.

“Na ovaj način će doći do uštede vremena kod obrade zahteva usled uvođenja automatske provere formalnih uslova zahteva, kao i elektronske obrade zahteva. Čitav proces finalno će se odraziti i na promenu načina rada Uprave za agrarna plaćanja jer će na taj način doći do bržeg odobravanja podsticaja kao i brže isplate zahteva”, istakli su u ministarstvu poljoprivrede.

Ova aplikacija postaće jedinstvena, elektronska i centralizovana evidencija svih registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Takođe, biće uspostavljena softverska razmena informacija sa drugim državnim organima i organizacijama koji vode evidenciju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...