ĐUKIĆ ZA BIZNIS.RS: Mere Vlade dobrodošle, njihov efekat neizvestan

IntervjuIzdvajamoSrbijaVesti

1.4.2020 15:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

ĐUKIĆ ZA BIZNIS.RS: Mere Vlade dobrodošle, njihov efekat neizvestan ĐUKIĆ ZA BIZNIS.RS: Mere Vlade dobrodošle, njihov efekat neizvestan
Mere Vlade Srbije za suzbijanje negativnih posledica epidemije korona virusa su dobrodošle, mogu da pomognu ali je njihov ishod prilično neizvestan, izjavio je za... ĐUKIĆ ZA BIZNIS.RS: Mere Vlade dobrodošle, njihov efekat neizvestan

Mere Vlade Srbije za suzbijanje negativnih posledica epidemije korona virusa su dobrodošle, mogu da pomognu ali je njihov ishod prilično neizvestan, izjavio je za biznis.rs ekonomista i profesor na Tehnološko-metalurškom fakultetu (TMF) dr Petar Đukić.

On ističe da rezultati tek treba da se vide, i to ne samo u ukupnim podacima za ovu godinu, već i prema situaciji koja će se u socio-ekonomskom smislu pronlongirati na sledeće godine. To znači da je prilično neizvesno kako će vanredne mere i ogroman intervencionistički zahvat, u visini od 11 odsto potencijalne vrednosti BDP, možda i više, uticati na budući razvoj i reforme u Srbiji, kaže Đukić.

On smatra da ove mere u najvećem delu mogu da očuvaju ugrožena radna mesta, iako se postavlja pitanje da li je to dugoročni cilj privrednog i tehnološkog razvoja.

Govoreći o uticaju ovih mera na poziciju malih i srednjih preduzeća, Đukić ističe da ta preduzeća mogu da se nađu u različitim pozicijama. Ima preduzeća, mada u malom broju, koja nemaju pad aktivnosti i narudžbina, na primer u segmentu građeviskih materijala ili specijalnih građevinskih usluga.

Sa druge strane, ima i preduzeća koja su već ,,mrtva”. Što su ta preduzeća manja i u većoj meri orijentisana na lične usluge (prevoz, turizam, kozmetičke usluge) to su bliža kolapsu. Nabavka materijala, a pogotovo plaćanje zakupnine, njima je veći problem nego isplata zarada, naročito ako imaju jednog ili dva zaposlena, kaže Đukić i dodaje da je veliki problem nedostajući princip selektivnosti kao i sporovodljivost mera.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...