ukupan prihod povećan je za devet odsto

Dobit OTP Grupe za šest meseci 350 miliona evra

BankeEUNovacRegionVesti

19.8.2021 13:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Dobit OTP Grupe za šest meseci 350 miliona evra Dobit OTP Grupe za šest meseci 350 miliona evra
OTP Grupa, koja posluje u 11 zemalja, zaključila je drugo tromesečje sa konsolidovanom dobiti nakon oporezivanja od 121,8 milijardi forinti (oko 348 miliona evra),... Dobit OTP Grupe za šest meseci 350 miliona evra

OTP Grupa, koja posluje u 11 zemalja, zaključila je drugo tromesečje sa konsolidovanom dobiti nakon oporezivanja od 121,8 milijardi forinti (oko 348 miliona evra), što je nadmašilo očekivanja analitičara, saopšteno je iz te banke.

U saopštenju se navodi da to iznosi 31 odsto više nego u prethodnom tromesečju i 55 odsto više nego godinu dana ranije. Iz banke ističu da potencijalni četvrti talas pandemije opravdava oprez, iako se prema sadašnjim prognozama očekuje da će makroekonomski uticaj biti znatno manji, prenosi Tanjug.

U slučaju da se nastave pozitivni trendovi razvoja tržišta rizičnog kapitala iz prvog polugodišta, prilagođeni povraćaj kapitala za 2021. godinu mogao bi iznositi između 18 i 20 odsto. Računovodstvena dobit u prvom polugodištu dosegla je 215,1 milijardu forinti (oko 614 miliona evra).

Polugodišnja konsolidovana prilagođena dobit iznosila je 246,3 milijarde forinti (oko 702 miliona evra), što je dvostruko više u baznom razdoblju. U saopštenju se navodi da je prilagođeni povraćaj kapitala za to razdoblje povećan na 19,1 odsto, a to je dvostruko više nego u prvom polugodištu 2020. godine. Dok je doprinos stranih podružnica povećan, kako navode, za šest procentnih poena na godišnjem nivou.

U prvih šest meseci 2021. godine, OTP Grupa je ostvarila operativnu dobit od 307,5 milijardi forinti. Ukupni prihod povećan je za devet odsto, pri čemu je neto prihod od kamata porastao za pet odsto, a neto prihod od provizija i naknada povećan za 12 odsto. U drugom tromesečju 2021. godine OTP Grupa objavila je prilagođenu dobit, nakon oporezivanja, od 129 milijardi forinti, koja podrazumeva kvartalno poboljšanje od 10 odsto.

Kretanje vrednosti akcija OTP Bank Group na Frankfurtskoj berzi, od početka godine

Prilagođeni povraćaj kapitala u drugom tromesečju iznosio je 19,6 odsto, u odnosu na 14,1 odsto pre godinu dana. Kao i u prvom tromesečju 2021. godine, zbog nižih troškova rizika, sve podružnice ostvarile su dobit u drugom tromesečju. Najznačajnije kvartalno poboljšanje ostvareno je u bugarskom, hrvatskom, slovenačkom i rumunskom poslovanju, kao i u Merkantil Grupi. Doprinos stranih podružnica u drugom tromesečju iznosio je 53 odsto. U drugom tromesečju operativni prihod dosegao je gotovo 161 milijardu forinti.

Ukupni prihod dinamično je rastao, za pet procenata kvartalno, pri čemu je neto prihod od kamata porastao za četiri odsto na osnovu stabilne neto kamatne marže i povećanja volumena kredita. U drugom tromesečju racio troškova i prihoda pao je ispod 50 odsto. Tokom prvih šest meseci, kod članica Grupe najbrži rast kredita zabeležen je u ukrajinskom, mađarskom i rumunskom poslovanju.

Dinamiku kreditiranja u velikoj meri oblikovalo je postupno ukidanje ograničenja nametnutih u krizi izazvanoj pandemijom. U određenim zemljama i pojedinim segmentima mogao se videti veliki porast u novim okolnostima: nova osiguranja hipoteka u OTP Core-u porasla su za 70 odsto kvartalno i za 38 odsto u DSK-u, ali je i odobravanje kredita kompanijama poraslo za više od 60 odsto u Bugarskoj, Ukrajini i Hrvatskoj. Volumen novih lizinga skočio je za više od 40 odsto u Hrvatskoj i Ukrajini kvartalno.

Na kraju juna 2021. godine, bruto rezerve za operativnu likvidnost Grupe iznosile su 8,6 milijardi evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...