Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
prvih 150 posrednika mogu odmah na tržište

Dodeljene ID kartice agentima nekretnina

InovacijePreduzetnikSrbijaVesti

3.9.2021 16:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dodeljene ID kartice agentima nekretnina Dodeljene ID kartice agentima nekretnina
Prvih 150 identifikacionih kartica koje će povećati zaštitu i obezbediti sigurnost svih učesnika na tržištu nepokretnosti, dodeljene su u petak posrednicima u prometu i... Dodeljene ID kartice agentima nekretnina

Prvih 150 identifikacionih kartica koje će povećati zaštitu i obezbediti sigurnost svih učesnika na tržištu nepokretnosti, dodeljene su u petak posrednicima u prometu i zakupu nepokretnosti Privredne komore Srbije.

Projekat je realizovala Privredna komora Srbije u saradnji sa Grupacijom posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti PKS, koja je ovim povodom organizovala svečano uručenje ID kartica u Beogradu i najavila bolje poslovanje ovog privrednog sektora na tržištu.

„Na inicijativu Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti PKS je kreirala novu uslugu ID kartica za posrednike u prometu nepokretnosti i danas je dodeljeno prvih 150 kartica, koje su garant da je kvalitet usluga koje se nude na najvišem mogućem nivou,“ izjavio je za Tanjug sekretar Udruženja za trgovinu PKS Žarko Malinović.

Posrednik u zakupu i prometu nekretnina mora da, kaže Malinović, ispuni sve zakonske obaveze, ali i da pristupi Etičkom kodeksu koji je usvojila Skupština PKS, kako bi podigao svoju obavezu i odgovornost ka korisnicima usluga i stekao uslov za identifikaciju u ovoj delatnosti.

Malinović objašnjava da kartica pored fotografije ima QR kod putem koga korisnik u svakom trenutku skeniranjem, može da priđe bazi sa informacijama o svakom pojedinačnom agentu i proveri kada je stekao licencu, koliko dugo je u bazi podataka i za koju agenciju radi, kako bi bio siguran da je svoju nekretninu poverio nekome ko kvalitetno obavlja svoj posao.

„Svakodnevno stižu dodatni zahtevi i očekujemo da ćemo na tržištu uskoro imati prvih 1000 kartica, a posrednici koji danas preuzmu kartice moći će odmah da se pojave na tržištu, dok će korisnici moći da ih identifikuju i uvere se da ponuđači usluga ispunjavaju sve zakonske uslove i one koje propisuje etički kodeks“, rekao je on.

Dodao je da je ovo akt samoregulacije, te da svi koji se bave prometom i zakupom nepokretnosti u PKS moraju da unaprede kvalitet usluga i potvrde se na tržištu.

„Procedura za dobijanje kartice je jednostavna, ali sa druge strane zahtevna u smislu obaveza koje proizvodi. Naime, identifikovanje putem kartice nalaže da se ne postupa samo po zakonskim regulativama, već i po normama struke koje su članovi Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti utvrdili sa PKS,“ rekao je Malinović.

Zamenik predsednika Grupacije posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti PKS Nenad Ðorđević izjavio je da je Poslovni kodeks posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti donet 2012. godine, dok ga je 2019. usvojila Skupština PKS.

Ðorđević je istakao da je kodeks donet po ugledu na napredne zemlje širom sveta.

Predsednik Grupacije posrednika u prometu i zakupu PKS Damir Borić rekao je da za kartice ne apliciraju službena lica, već privredna društva ili preduzetnici, te da se na taj način razdvajaju agenti nekretnina koji savesno pristupaju ovoj delatnosti, od pojedinaca koji to nisu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...