Siniša Mali zadovoljan dogovorom sa radnicima na internetu

Dogovor Vlade Srbije i frilensera nije ugrozio poreski sistem

SrbijaVesti

22.4.2021 12:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Dogovor Vlade Srbije i frilensera nije ugrozio poreski sistem Dogovor Vlade Srbije i frilensera nije ugrozio poreski sistem
Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je zadovoljan postignutim dogovorom sa frilenserima o naplati poreza koji, kako kaže nije ugrozio poreski sistem, a... Dogovor Vlade Srbije i frilensera nije ugrozio poreski sistem

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je zadovoljan postignutim dogovorom sa frilenserima o naplati poreza koji, kako kaže nije ugrozio poreski sistem, a nađeno je rešenje i za socijalno ugroženu kategoriju frilensera.

Mali je u Skupštini Srbije obrazložio izmene Zakona o porezu na dohodak građana i dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojima se reguliše naplata poreza za frilensere.

„U poslednjih nekoliko meseci imali smo veliki broj razgovora sa frilenserima, juče je bio poslednji, gde smo uspeli da usaglasimo konačno rešenje i to je zakon koji je pred vama“, rekao je Mali.

Podsetimo, posle šest meseci pregovora, Vlada je saopštila u sredu da je prihvatila predlog udruženja frilensera da se normirani troškovi povećaju sa postojećih 43 odsto na 50 odsto, a da je na sastanku dogovoreno da se radnicima na internetu, odnosno frilenserima, omogući upisivanje radnog staža srazmerno uplaćenom delu obaveza.

Mali je precizirao da se obaveze po osnovu poreza i doprinosa utvrđuju rešenjem Poreske uprave i naveo da frilenseri koji zarađuju mesečno do 64.000 dinara neće imati obavezu da pokriju zaostale poreze i doprinose.

Rok za usvajanje svih zakonskih propisa koji će definisati budući status radnika na internetu pomeren je na 1. januar 2022. godine, do kada će važiti do sada dogovoreni uslovi.

Ministar Mali je rekao da će oni koji zarađu više od 64.000 dinara imati vremena do 1. januara 2022. da svoje poslovanje usaglase sa zakonom, odnosno da se registruju kao preduzetnici ili da osnuju svoje pravno lice.

„Otvaramo razgovore za možda još drugačije definisanje frilensera kroz novi Zakon o fleksibilnim oblicima rada. Poziv je upućen i frilenserima da učestvuju u radnoj grupi“, rekao je Mali.

Uz ta dva zakona, Mali je parlamentu obrazložio i Predlog zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije korona virusa, kao i dva zakona o utvrđivanju garantne šeme, kao mera podrške privredi za ublažavanje pandemije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...