Rekordna proizvodnja, čak 3,8 miliona tona raspoloživo za izvoz

Dogovoren izvoz srpskog kukuruza u Kinu

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

29.1.2021 09:58 Autor: Marija Jovanović 0

Dogovoren izvoz srpskog kukuruza u Kinu Dogovoren izvoz srpskog kukuruza u Kinu
Protokol o izvozu srpskog kukuruza u Kinu biće potpisan ovih dana, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. „Upravo smo od Kine dobili informaciju da... Dogovoren izvoz srpskog kukuruza u Kinu

Protokol o izvozu srpskog kukuruza u Kinu biće potpisan ovih dana, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

„Upravo smo od Kine dobili informaciju da ćemo ovih dana potpisati protokol o izvozu kukuruza u Kinu, koja je jedno od najvećih svetskih tržišta za kukuruz“, rekao je Nedimović u skupštini.

U prethodnoj godini kukuruza je u Srbiji bilo u izobilju, pa su u pojedinim regionima zabeleženi i rekordni prinosi. Ipak, u nekim delovima sveta nije bilo tako, pa je pojačana tražnja za ovom žitaricom. Iako je povećan izvoz, resorno ministarstvo saopštilo je da ne planira da uvodi meru zabrane izvoza kukuruza niti bilo koje druge žitarice.

Foto:Tanjug

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku od 25. septembra 2020. godine žetvene površine kukuruza su iznosile 996.527 hektara uz ostvarenu proizvodnju od oko osam miliona tona i prosečni prinos od 8,1 tone po hektaru. U odnosu na prošlu godinu očekivana proizvodnja kukuruza je za 9,6 odsto veća, a u odnosu na desetogodišnji prosek veća je za 29,4 odsto.

Prema rečima ministra, uticaj poljoprivrede na BDP u 2020. bio je takav da je uspeo da neutrališe puno problema koje smo imali zbog pandemije korona virusa. Naša zemlja, kako je naglasio, već tri godine ima neverovatan rast u poljoprivrednoj proizvodnji.

Kada je reč o kukuruzu, odličnom proizvodnjom ostvarenom u prošloj godini biće zadovoljene domaće potrebe u ovoj tržišnoj godini, od čega će čak 3,8 miliona tona kukuruza biti raspoloživo za izvoz.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...