snabdevanje električnom energijom iz inostranstva neophodno tokom cele zime

Dogovoreni uvoz struje iz Azerbejdžana pokriva samo nekoliko procenata naše dnevne potrošnje

InfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

30.8.2022 16:50 Autor: Stanislav Stanišić 10

Dogovoreni uvoz struje iz Azerbejdžana pokriva samo nekoliko procenata naše dnevne potrošnje Dogovoreni uvoz struje iz Azerbejdžana pokriva samo nekoliko procenata naše dnevne potrošnje
Rešenje nepovoljne elektroenergetske situacije u našoj zemlji je prioritet za koji se traže najpovoljnije mogućnosti u trenutku krize. U ovakvim okolnostima neophodno je angažovanje... Dogovoreni uvoz struje iz Azerbejdžana pokriva samo nekoliko procenata naše dnevne potrošnje

Rešenje nepovoljne elektroenergetske situacije u našoj zemlji je prioritet za koji se traže najpovoljnije mogućnosti u trenutku krize. U ovakvim okolnostima neophodno je angažovanje na više strana kako bi se obezbedilo nesmetano funkcionisanje sistema.

Na portalu Elektromreža Srbije (EMS) vide se preseci dnevne potrošnje i količine uvezene električne energije. Uvoz struje je neizbežan i u narednom periodu kada se očekuje realizacija međudržavnog sporazuma koji Srbiji omogućava da od Azerbedjžana kupuje električnu energiju po povoljnim uslovima, odnosno ceni znatno nižoj od tržišne.

Samu realizaciju uvoza struje na sebe preuzima EMS, koja je, kako navode u ovom preduzeću za Biznis.rs, zadužena za siguran i pouzdan prenos električne energije, efikasno upravljanje prenosnim sistemom povezanim sa elektroenergetskim sistemima drugih zemalja, optimalan i održiv razvoj prenosnog sistema u cilju zadovoljenja potreba korisnika i društva u celini, obezbeđivanje funkcionisanja i razvoja tržišta električne energije u Republici Srbiji i njegovo integrisanje u regionalno i evropsko tržište električne energije.

„Elektroenergetski sistem Srbije je deo evropske interkonekcije, a EMS punopravni član evropske asocijacije operatora prenosnih sistema (ENTSOE). EMS ima sedam granica, i samim tim je moguć uvoz električne energije iz svih tih pravaca. Električnu energiju u bilo koju zemlju, tj. tržišnu oblast, uvoze snabdevači (trgovci električnom energijom) tako što prethodno zakupe prekogranični prenosni kapacitet“, saopštili su iz EMS.

Iz ovog preduzeća dodaju da dodelu prekograničnog prenosnog kapaciteta na granici između dve zone trgovanja organizuju zajedno susedni operatori prenosnih sistema u skladu sa pravilima koja donose zajednički dva operatora, a odobravaju nacionalne regulatorne agencije. Konkretno, za naše granice EMS i susedni operatori prenosnih sistema donose pravila, a odobravaju ih Agencija za energetiku Republike Srbije i susedne regulatorne agencije.

Povodom najavljenog uvoza struje iz Azerbejdžana, iz Ministarstva rudarstva i energetike saopštavaju da se pregovora o ceni prenosa te struje kroz granične interkonektore između Turske i Bugarske, kao i između Bugarske i Srbije, i da će od zakupa kapaciteta zavisiti krajnja cena dogovorenog aranžmana.

Uz situaciju evidentne svetske krize izazvane ratom u Ukrajini, na domaćem nivou nadovezala se, na već teško stanje u Elektroprivredi Srbije (EPS), nastalo lošim vođenjem sistema u prethodnom periodu, teška hidrološka situacija koja višestruko otežava probleme.

Hidroelektrane zbog manjka vode u rečnim tokovima rade smanjenim kapacitetom, a brodovi kojima bi trebalo da se dopremi ugalj neophodan za rad termoelektrana ne mogu da prođu kroz Bugarsku zbog niskog nivoa Dunava.

Kao jedno od rešenja pomenuto je i snabdevanje energentima iz Azerbejdžana. Resorno ministarstvo navelo je da je sporazumom omogućen uvoz od 1.200 do 2.400 megavat-časova (MWh) struje na dnevnom nivou, a potreba za uvozom biće prisutna sve do marta naredne godine.

„Što se tiče najavljene mogućnosti za uvoz električne energije iz Azerbejdžana i količini između 1.200 i 2.400 MWh dnevno, reč je o relativno malim količinama u odnosu na našu dnevnu potrošnju (koja se zimi kreće i do 125.000 MWh dnevno), odnosno oko nekih dva do tri odsto naših potreba“, navodi za Biznis.rs energetski stručnjak Željko Marković, konsultant u Deloitte Srbija.

Iz EMS prenose da prema ranijim iskustvima i podacima kojima raspolažu, najveća potrošnja električne energije na nivou Republike Srbije je na dan 18. decembar (uoči Sv. Nikole) i 31. decembar (Nova godina).

  • VILENJAK

    30.8.2022 #1 Author

    Ludilo u najavi…

    Odgovori

  • JANA

    30.8.2022 #2 Author

    Bez partnera Rusa nisa

    Odgovori

  • kaćica

    30.8.2022 #3 Author

    Nema od nas nista,bice ovo teska zima.

    Odgovori

  • Lelica

    30.8.2022 #5 Author

    Ko zna kako cemo zimu docekati.

    Odgovori

  • VERA

    30.8.2022 #6 Author

    To je samo kap u moru. Ali ajde o to bar.

    Odgovori

  • IVAN

    30.8.2022 #7 Author

    Mora da se šale

    Odgovori

  • GOCA BG

    30.8.2022 #8 Author

    Svaki dan neke nove informacije,kome verovati?!

    Odgovori

  • VOJKAN

    31.8.2022 #9 Author

    Sve je ovo bilo očekivano

    Odgovori

  • Anna

    31.8.2022 #10 Author

    Proletos smo izvozili struju. Sada moramo da uvozimo. Da li će neko biti sankcionisan zbog takvih odluka.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...