Tržište traži veći obim proizvodnje

Druga visoka peć pokrenuta u Železari Smederevo

PoslovanjeSrbijaVesti

3.8.2021 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Druga visoka peć pokrenuta u Železari Smederevo Druga visoka peć pokrenuta u Železari Smederevo
U smederevskoj železari pokrenuta je visoka peć broj 1, koja je ugašena 5. jula prošle godine zbog pandemije i tada aktuelne situacije na tržištu.... Druga visoka peć pokrenuta u Železari Smederevo

U smederevskoj železari pokrenuta je visoka peć broj 1, koja je ugašena 5. jula prošle godine zbog pandemije i tada aktuelne situacije na tržištu.

Kompanija HBIS je u junu ove godine najavila plan da 16. avgusta pokrene visoku peć 1 u Smederevu.

Tada je saopšteno da je situacija na tržištu stvorila povoljne uslove za pokretanje visoke peći, čiji će obim proizvodnje zavisiti od zahteva tržišta.

U železari je u proteklih godinu dana radila samo visoka peć broj 2, a u kompaniji kažu da je to tada bila dobra strateška odluka.

Trenutno su na tržištu čelika povoljni uslovi za pokretanje visoke peći broj jedan, čiji će obim proizvodnje zavisiti od zahteva tržišta – navodi se u saopštenju HBIS-a.

HBIS je u julu 2020. zaustavio jednu visoku peć i zbog problema sa kvotama EU za izvoz čelika, koje su znatno smanjene. Prema planu, sa proizvodnjom na samo jednoj visokoj peći, poslovna 2020. godina završena je sa proizvedena 1,2 miliona tona slabova čelika.

Biznis-planom za ovu godinu predviđeno je da se radi takođe sa jednom visokom peći. Ipak, bilo je najava da bi, u zavisnosti od situacije na tržištu, ta odluka mogla biti promenjena, što se i dogodilo.

Stabilizacija tržišta je počela u septembru prethodne godine. Posle negativnog drugog kvartala 2020. godine, potražnja za čelikom drastično je porasla. Smanjena proizvodnja i ponuda čelika u Evropi dovele su i do velike pozitivne korekcije cena finalnog proizvoda, koje su nastavile da rastu i u prvim mesecima ove godine.

Sve ovo i ishodovalo odluku da se u Smederevi pokrene i druga visoka peć. Tokom prethodnih 11 meseci sprovedeni su radovi na reparaciji postrojenja, pišu Novosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...