Iz sindikata ističu da nije obaveza poslodavca da im traži novi posao, već da namiri sva dugovanja

Druge fabrike najavile da bi preuzele radnike turske tekstilne kompanije Jeanci

Firme u fokusuSrbijaU fokusuVesti

13.7.2023 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Druge fabrike najavile da bi preuzele radnike turske tekstilne kompanije Jeanci Druge fabrike najavile da bi preuzele radnike turske tekstilne kompanije Jeanci
Više kompanija izrazilo je nameru da zaposli 450 radnika turske tekstilne fabrike Jeanci iz Leskovca, koji su ostali bez posla jer je ta kompanija... Druge fabrike najavile da bi preuzele radnike turske tekstilne kompanije Jeanci

Više kompanija izrazilo je nameru da zaposli 450 radnika turske tekstilne fabrike Jeanci iz Leskovca, koji su ostali bez posla jer je ta kompanija cirkularnom porukom najavila svojim zaposlenima da posle 12 godina rada odlazi u likvidaciju.

Prema rečima Nikole Selakovića, ministra za rad i zapošljavanje, italijanska fabrika Aunde spremna je da zaposli između 250 i 300 radnika, korejska Jura 200, grčki Autostop ove godine 70, a sledeće još 150 radnika, a postoji interesovanje i drugih fabrika, prenela je Beta.

„Jeanci ima teškoća u poslovanju, jer su porudžbine koje su dolazile iz Norveške, Nemačke i Švedske prepolovljene ili otkazane. Porasla je i cena repromaterijala, zbog čega ta turska fabrika u Leskovcu ima problem da održi proizvodnju“, objasnio je ministar rada.

U sindikatima napominju da postoje dve opcije prilikom gašenje bilo kog preduzeća – kroz likvidaciju ili kroz stečajni postupak. Sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović podsetio je da firma može da bankrotira kada je solventna, to jest kada ima novac da namiri sve svoje poverioce i nema dugovanja.

„U slučaju Jeanci-ja postoje dugovi, oni imaju poverioce, a to su radnici kojima nisu isplaćene jedna i po do dve plate. Nisu im uplaćeni ni doprinosi za nekoliko meseci unazad, a imaju obaveze i prema lokalnoj samoupravi, za vodu, struju, komunalije… Ukoliko bi Jeanci proglasio likvidaciju, ti dugovi bi ostali. Zato nas interesuju dugovi prema radnicima, jer se u tom slučaju ne bi znalo kako bi se oni namirili“, naglasio je Mihajlović.

S druge strane, ako priča krene kroz stečajni postupak, onda se imovinom koju ima to privredno društvo garantuje isplata svim poveriocima, pa ako treba, prodaje se deo te imovine, da bi se namirili poverioci.

„Ukoliko dug prevazilazi vrednost firme, onda poverioci, a naročito radnici, mogu da se namire kroz Fond solidarnosti kome se isplaćuju neisplaćene zarade u iznosu minimalne plate, i oporezuje im se radni staž. Kod likvidacije to ne bi bilo moguće“, napominje on.

Ako se, međutim, zaposleni proglase tehnološkim viškom, odnosno ako dobiju otkaz, onda imaju pravo iz stečaja da idu na tržište rada, gde će na osnovu onoga koliko su proveli na poslu imati pravo da primaju naknadu. Jeanci je ovih dana ponudio svojim radnicima da ih „udomi” u Juri, što u sindikatu smatraju nepotrebnim.

„Nije obaveza poslodavca da im traži novi posao, već da namiri sva dugovanja. Ovo što sada rade, meni miriše na prevaru. Tu dosta toga škripi, zato i očekujemo da reaguje inspekcija rada. Najlakše je proglasiti likvidaciju, povući opremu u Tursku, i tamo nastaviti proizvodnju, pošto je u Turskoj ionako minimalac oko 200 evra“, navodi Mihajlović.

Tagovi
FABRIKA VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.