DRŽAVA GARANT ZA KREDITE PRIVREDNIKA Bankama stigao zahtev za oko milijardu evra

SrbijaVesti

24.6.2020 14:47 Autor: Marija Jovanović 3

DRŽAVA GARANT ZA KREDITE PRIVREDNIKA Bankama stigao zahtev za oko milijardu evra DRŽAVA GARANT ZA KREDITE PRIVREDNIKA Bankama stigao zahtev za oko milijardu evra
Bankama je stigao zahtev za oko milijardu evra kredita, u okviru garantne šeme kojom država obezbeđuje pomoć za likvidnost i obrtna sredstva preduzetnicima, mikro,... DRŽAVA GARANT ZA KREDITE PRIVREDNIKA Bankama stigao zahtev za oko milijardu evra

Bankama je stigao zahtev za oko milijardu evra kredita, u okviru garantne šeme kojom država obezbeđuje pomoć za likvidnost i obrtna sredstva preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima, usled pandemije korona virusa, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Prema preseku 15. juna 2020. godine, odobreno je 6.332 kredita, ukupne vrednosti 526 miliona evra, uključujući i ugovorene kredite, kojih je 4.996, vrednosti 365 miliona evra. Istovremeno, radi se na odobravanju zahteva za još 3.449 kredita ukupne vrednosti 453 miliona evra„, naveo je Mali.

Ove cifre, kako je rekao, pokazuju da su pogodili suštinu problema, a sa druge strane ovakva mera garant je stabilnosti srpske ekonomije i način da se dodatno osnaži privreda i osiguraju radna mesta.

Foto: Tanjug

On je podsetio da je garantna šema za kredite deo mera države, koja je za pomoć privredi i građanima izdvojila ukupno 5,1 milijardi evra.

Ova vrsta pomoći, predviđena Uredbom o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije Covid-19, omogućava garanciju države za kredite vrednosti do dve milijarde evra, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Privredi je na raspolaganju još oko milijardu evra u okviru garantne šeme, napomenuo je Mali i pozvao preduzeća i privrednike da se prijave.

„Prema zahtevima se vidi da se sa najviše izazova suočavaju preduzetnici, mala i mikro pravna lica, kojima je pomoć za likvidnost i obrtna sredstva bila najpotrebnija. Naš cilj je i bio da osiguramo njihovo poslovanje. Pozivam one koji još uvek razmišljaju o ovoj vrsti pomoći da se prijave i iskoriste šansu, jer je ovo dobar način da se osigura poslovanje. Ovi krediti su izuzetno povoljni, reč je o jeftinom novcu koji je već u opticaju“, rekao je on.

Kako podsećaju iz nadležnog ministarstva, period otplate je 36 meseci, a grejs period od devet do 12 meseci, dok država garantuje do 80 odsto iznosa zaduženja.

  • Dragana

    25.6.2020 #1 Author

    Dobar nacin da se pomogne ugrozenim preduzecima da opstanu. Mogli bi jos neku pomoc da daju u vidu nekih subvencija.

    Odgovori

  • MARKO7

    8.6.2022 #3 Author

    Pa ogromna svota novca baš…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...