Teški dani za brodogradnju u Nemačkoj

Dva stečaja u jednom danu

BiznisNovacStečajSvetVesti

13.1.2022 09:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Dva stečaja u jednom danu Dva stečaja u jednom danu
Pandemija korona virusa izazvala je ogromne gubitke u sektoru organizacije krstarenja. Kriza se prelila i na brodograditelje, pa su u Nemačkoj dve kompanije objavile... Dva stečaja u jednom danu

Pandemija korona virusa izazvala je ogromne gubitke u sektoru organizacije krstarenja. Kriza se prelila i na brodograditelje, pa su u Nemačkoj dve kompanije objavile stečaj u jednom danu.

Vlada je poručila da ne planira da sedi skrštenih ruku. Zahtev za stečajem objavili su u ponedeljak graditelj kruzera MV Werften i Lloyd-Werft, specijalizovan za gradnju trajekata i velikih jahti. Lloyd-Werft već ima dodeljenog stečajnog upravnika, piše hrvatski Poslovni dnevnik, a prenosi B92.

Sindikati su početak nedelje nazvali „crnim danom“ za nemačku brodogradnju.

Vest je potvrdio sud u Šverinu, glavnom gradu savezne države Meklenburg, gde su tri brodograditeljske kompanije. Radnici, njih oko 1.900, obavešteni su o stečaju, rekao je ranije portparol. Njihova je budućnost sada neizvesna.

Objava stečaja označava neuspeh pregovora nemačke savezne vlade i vlasti pomenute savezne države s jedne strane i vlasnika, Genting Hongkonga s druge strane.

Novi nemački ministar ekonomije Robert Habek (Robert Habeck) svalio je krivicu za nelikvidnost na pleća krovne azijske kompanije.

„Vlada je učinila sve kako bi sprečila stečaj kompanije MV Werften i spasla radna mesta, ali vlasnici su odbili naše ponude pomoći. Rezultat je podnošenje zahteva za stečajem“, rekao je ministar.

Stečaj je „teška vest“ za zaposlene i regiju, dodao je Habek, dodavši da će se savezna i vlade saveznih zemalja uključiti u donošenje odluka o budućnosti kompanija. Nemačka vlada navodno je pomoć uslovila finansijskim angažmanom vlasnika, koji je tu mogućnost očito odbio, primećuje agencija DPA.

Riječko brodogradilište
Foto: Pixabay.com

Predsednik Genting Hongkonga Kolin Au (Colin Au) rekao je nedavno da je njegova kompanija nemačkoj vladi dostavila četiri ponude za dalje finansiranje MV Werften-a, no sve su odbijene.

MV Werften je etablirano ime u regiji, ističe DPA. Kompanija je u proteklih 75 godina isporučila više od 2.500 turističkih, logističkih i brodova za istraživanja, a gradili su i plovila specijalno opremljena za plovidbu na području Arktika.

U njihovom brodogradilištu je trenutno veliki kruzer vredan 1,5 milijardi evra, čiji završetak zavisi od zatvaranja finansijske konstrukcije. Genting Hongkong je 2016. godine kupio brodogradilišta u Rostoku, Vizmaru i Štralzundu radi snabdevanja vlastite flote.

U to je vreme industrija krstarenja bila u procvatu. Azijska turistička grupa organizuje krstarenja pod brendovima Star Cruises, Dream Cruises, Crystal Cruises, te Resorts World Manila. Kompaniju podržava Genting grupa, konglomerat malezijskog kazino magnata i milijardera Lim Kok Taja (Lim Kok Thay).

Genting Hongkong je pretrpeo gubitak od 1,72 milijarde dolara samo u 2020. godini. U prvoj polovini prošle godine gubici su smanjeni na 231 milion dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...