budućnost je u "zelenim" rešenjima

Dve trećine zgrada u Evropi nisu energetski efikasne

EkologijaEUU fokusuVesti

6.8.2021 16:18 Autor: Miljan Paunović 0

Dve trećine zgrada u Evropi nisu energetski efikasne Dve trećine zgrada u Evropi nisu energetski efikasne
Zbog smanjenja potrošnje energije svake godine se u Evropi renovira samo jedan odsto zgrada, a renoviranje je ključno za dekarbonizaciju sektora gradnje, oporavak ekonomije... Dve trećine zgrada u Evropi nisu energetski efikasne

Zbog smanjenja potrošnje energije svake godine se u Evropi renovira samo jedan odsto zgrada, a renoviranje je ključno za dekarbonizaciju sektora gradnje, oporavak ekonomije i iskorenjivanje energetskog siromaštva.

Zgrade troše 40 odsto energije u Evropskoj uniji, i emituju 36 odsto gasova sa efektima staklene bašte povezanih sa energijom, objavljeno je na sajtu Saveta EU, a preneo je Euractiv.rs.

Navodi se i da dve trećine evropskih zgrada nije energetski efikasno, pri čemu su mnoge od njih dom porodica sa malim prihodima. Kako se dodaje, između 85 i 95 odsto postojećih zgrada biće tu gde jesu i 2050. godine.

Ističe se da je renoviranje zgrada u EU ključno za smanjenje štetne emisije i potrošnje energije.

Ukazuje se da renoviranje radi energetske efikasnosti može da smanji troškove za energiju domaćinstvima i unapredi njihov kvalitet života obezbeđujući uz to zelenu tranziciju.

Svrha renoviranja treba da bude unapređenje energetskih performansi zgrada – povećanje energetske efikasnosti, smanjenje potrošnje energije, primena održivih rešenja, dekarbonizacija grejanja i hlađenja.

Pri tome fokus treba da bude na cirkularnosti – podsticanju eko-dizajna i eko-oznaka, korišćenju inovativnih i održivih praksi gradnje, promovisanju upotrebe i ponovne upotrebe održivih i lokalno dostupnih materijala.

Kada je reč o finansijskoj podršci za renoviranje zgrada, treba kombinovati privatne i javne investicije, i EU šeme finansiranja i promovisati opcije poput zelenih subvencija, zelenih zajmova.

Navodi se i da će EU podržati svaku članicu da ubrza renoviranje zgrada na najisplativiji način i uz poštovanje nacionalnih specifičnosti. Cilj inicijative Talas obnove za Evropu jeste smanjenje emisije gasova sa efektima staklene bašte iz zgrada za 60 odsto do 2030. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...