Podrška realizaciji ključnih projekata

EBRD važan partner u ekonomskom razvoju Crne Gore

BankeInfrastrukturaInvesticijeRegionVesti

22.2.2022 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EBRD važan partner u ekonomskom razvoju Crne Gore EBRD važan partner u ekonomskom razvoju Crne Gore
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je važan partner u ekonomskom razvoju Crne Gore i to se ogleda kroz snažnu podršku koju pruža... EBRD važan partner u ekonomskom razvoju Crne Gore

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je važan partner u ekonomskom razvoju Crne Gore i to se ogleda kroz snažnu podršku koju pruža u realizaciji nekih od ključnih projekata koji će uticati na ubrzanje ekonomske aktivnosti i poboljšanje životnog standarda građana, zaključeno je na sastanku ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića i šefa kancelarije EBRD u Crnoj Gori Remona Zakarija (Remon Zakaria).

Tokom sastanka razgovaralo se o dosadašnjoj podršci ove međunarodne institucije, ali i o budućim projektima koji će ubrzati ekonomski razvoj Crne Gore, prenosi RTCG.

„Vlada je uložila snažne napore da tokom 2021. godine postigne rezultate koji govore o ekonomskom oporavku, ali i da Crna Gora tokom 2022. godine postane veliko gradilište na kojem će se ostvarivati projekti zelene ekonomije i energetike, a u kojima se očekuje značajno učešće EBRD“, izjavio je Milatović.

On je dodao da ekonomska situacija ostaje prioritet u svim okolnostima.

„Uprkos složenoj političkoj situaciji, prioritet je da građanima obezbedimo unapređenje životnog standarda što smo otpočeli implementacijom programa ‘Evropa sad!’, a nastavljamo kroz brojne projekte koji će dalje jačati ekonomski prosperitet Crne Gore“, kazao je Milatović.

Tokom sastanka se govorilo o spremnosti dve strane da zajednički rade na daljem razvoju crnogorske ekonomije, i to kroz unapređenje investicionog ambijenta, realizacije infrastrukturnih projekata i osnaživanja poslovnog ambijenta.

Milatović je zahvalio EBRD na podršci koju banka pruža Ministarstvu na uspostavljanju kreditno-garantnog fonda.

Razgovarano je i o unapređenju digitalne infrastrukture i to kroz projekat širokopojasnog interneta koji će ruralnim sredinama stvoriti nove razvojne šanse.

„Druga faza ovog projekta kreće uskoro, a osim online pristupa za veći broj ljudi, intenzivirana digitalizacija bi uticala na ubrzan razvoj oblasti poput turizma i obrazovanja“, navodi se u saopštenju.

Takođe, Milatović je iskoristio priliku da istakne značaj izgradnje druge deonice autoputa Bar-Boljare kao i rekonstrukcije dela regionalnog puta koji spaja Podgoricu sa Sarajevom, a odnosi se na deonicu od Šćepan Polja do Foče.

Na sastanku je, kako navode, najavljeno da će Investicionom samitu EBRD-a za Zapadni Balkan u Londonu prisustovati premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

„Imajući u vidu odličnu saradnju Vlade Crne Gore i EBRD, biće to još jedna prilika da se govori o značajnim projektima koji su u toku, ali i o planovima za neke koji će tek biti uspostavljeni“, zaključeno je u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...