nacrt zakona iduće nedelje na javnoj raspravi

Crna Gora sve bliža ograničenju cena životnih namirnica

RegionVesti

18.2.2022 17:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Crna Gora sve bliža ograničenju cena životnih namirnica Crna Gora sve bliža ograničenju cena životnih namirnica
Ministarstvo ekonomskog razvoja pripremilo je Nacrt zakona o privremenom ograničavanju cena osnovnih životnih namirnica, kazao je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, nakon sednice Socijalnog... Crna Gora sve bliža ograničenju cena životnih namirnica

Ministarstvo ekonomskog razvoja pripremilo je Nacrt zakona o privremenom ograničavanju cena osnovnih životnih namirnica, kazao je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, nakon sednice Socijalnog saveta.

Pored toga, kako prenosi Mina pozivajući se na portal RTCG, Socijalni savet je doneo zaključke kojim poziva poslanike Skupštine da što pre usvoje izmene i dopune Zakona o akcizama, kojim bi se ograničio rast cena goriva.

“Ministarstvo ekonomskog razvoja je pripremilo Nacrt zakona o privremenom ograničenju određenih cena i to je prvi put da ćemo mi moći normativno da imamo osnov da to uradimo, kao još jedan odgovor da u nekim kriznim situacijama vlada ima instrument privremenog ograničenja cena”, naveo je Milatović.

Taj zakon će, kako je rekao, već od naredne sedmice biti na javnoj raspravi.

“Ja se nadam da će biti vrlo brzo utvrđen na vladi i kao takav dalje stavljen u proceduru u parlamentu”, saopštio je Milatović.

Milatović je kazao da će Ministarstvo finansija i socijalnog staranja već naredne nedelje opet na vladi utvrditi iste izmene Zakona o akcizama, kojima će normativno biti moguće reagovanje na tržištu cena goriva ako budu usvojene u Skupštini, što, kako podseća, nije bio slučaj u decembru prošle godine.

Milatović je kazao da se program Evropa sad sprovodi onako kako je očekivano i planiranom dinamikom, što je konstatovao i Socijalni savet.

On je dodao da je na sednici bilo reči i o rastu cena i inflaciji.

Foto: Shutterstock.com

“Složili smo se da je ipak inflacija u Crnoj Gori pre svega uvozna, da je uslovljena strukturom naše ekonomije i da je najbolji odgovor na to povećanje plata kroz program Evropa sad, što je i urađeno”, poručio je Milatović.

Generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG), Duško Zarubica, naveo je da se Socijalni savet danas upoznao sa, kako je kazao, kvalitetnim dokumentom Ministarstva ekonomskog razvoja o rastu cena.

“Socijalni savet je donio zaključak da pozove poslanike i parlament da što hitnije usvoje izmene i dopune Zakona o akcizama, gde bi se stvorio pravni osnov da vlada može da smanji akcize kada dođe do drastičnog povećanja cena goriva”, naveo je Zarubica.

Na sednici je bilo reči i o sprovođenju programa Evropa sad.

“Zadovoljni smo kako se program Evropa sad do sada realizuje. Naravno, Koordinaciono telo će to i dalje pratiti, a opšti zaključak je da svi moramo dati maksimum i da ovaj program mora da uspe, bez obzira na sva dešavanja, jer donosi dobro za celo društvo”, kazao je Zarubica.

On je pozvao sve zaposlene da prijave eventualne nepravilnosti u sprovođenju tog programa.

Predsednik Unije poslodavaca (UPCG), Predrag Mitrović, naveo je da analize pokazuju da veoma mali ili zanemarljiv broj poslodavaca ne sprovodi program Evropa sad.

“U svakom slučaju mi ćemo nastaviti da podržavamo ovaj program”, zaključio je Mitrović.

  • DANIJELA

    18.2.2022 #1 Author

    Ogranicenje cena osnovnih zivotnjih namirnica je mera koju svi treba da usvojimo.

    Odgovori

  • STEFAN

    19.2.2022 #3 Author

    Iskreno mnogo su im cene poskupele…

    Odgovori

    • BOLEK

      30.9.2022 #4 Author

      Ovo je postalo ne izdrzivo vise

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...