Predsednik Bundesbanke navodi mere koje bi trebalo preduzeti u slučaju visokih stopa inflacije u evrozoni

ECB mora da pooštri svoju monetarnu politiku, poručuje Vajdman

EUVesti

8.8.2021 14:06 Autor: Marko Miladinović 0

ECB mora da pooštri svoju monetarnu politiku, poručuje Vajdman ECB mora da pooštri svoju monetarnu politiku, poručuje Vajdman
Evropska centralna banka mora da pooštri svoju monetarnu politiku ukoliko bude bilo potrebno da se suprotstavi inflatornim pritiscima i ne sme da odustane od... ECB mora da pooštri svoju monetarnu politiku, poručuje Vajdman

Evropska centralna banka mora da pooštri svoju monetarnu politiku ukoliko bude bilo potrebno da se suprotstavi inflatornim pritiscima i ne sme da odustane od takvog pravca zbog finansiranja troškova država evrozone, istakao je u razgovoru za Welt am Sonntag jedan od kreatora politike ECB i predsednik Bundesbanke, Jens Vajdman (Jens Weidmann).

Zemlje evrozone povećale su zaduživanje kako bi se izborile s pandemijom korona virusa, što ih potencijalno ostavlja izloženim povećanim troškovima servisiranja duga, ako centralna banka pooštri politiku kako bi se suprotstavila pritiscima na povećanje cena, prenosi agencija Reuters.

„ECB nije tu da brine o zaštiti solventnosti država“, rekao je Vajdman, koji zauzima mesto u Upravnom odboru ECB.

Ako bi se izgledi za inflaciju održivo povećali, ECB bi morala da deluje u skladu sa svojim ciljem stabilnosti cena. „Moramo stalno iznova da jasno dajemo do znanja da ćemo pooštravati monetarnu politiku ukoliko to dalji rast cena naloži“, smatra Vajdman.

Nakon sastanka o daljoj monetarnoj politici, koji je održan 22. jula, ECB se obavezala da će još neko vreme zadržati rekordno niske kamatne stope, kako bi podstakla usporenu inflaciju i upozorila da varijanta korona virusa koja se brzo širi, predstavlja rizik za oporavak evrozone.

„Ne isključujem veće stope inflacije. U svakom slučaju, insistiraću na tome da pomno pratimo rizik od preterano visoke stope inflacije, a ne samo rizik od preterano niske stope inflacije“, napominje nemački bankar.

Ekonomija evrozone je u drugom tromesečju rasla brže od očekivanog, povlačeći se iz recesije izazvane pandemijom, dok je ublažavanje efekata korona virusa takođe pomoglo da inflacija premaši raniji cilj ECB od dva odsto tokom jula, dostigavši nivo od 2,2 procenta.

Kada ECB odluči da je vreme za pooštravanje politike, Vajdman očekuje da će centralna banka prvo ukinuti svoj hitni program kupovine državnih obveznica (PEPP) pre nego što smanji svoj redovni plan otkupa (APP).

„Redosled bi tada bio sledeći – prvo ukinemo PEPP, zatim se obim otkupa preko APP smanji, a tek tada možemo da povećamo kamatne stope“, rekao je Vajdman.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...