RASTE VREDNOST JAVNIH NABAVKI, SMANJUJE SE BROJ PONUĐAČA

Efikasnije javne nabavke za bolje korišćenje državnog novca

PoslovanjePreduzetnikSrbijaVesti

31.1.2021 13:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Efikasnije javne nabavke za bolje korišćenje državnog novca Efikasnije javne nabavke za bolje korišćenje državnog novca
Vrednost javnih nabavki u Srbiji svake godine raste i u 2019. premašila je 440 milijardi dinara, ali izazov predstavlja činjenica da je prosečan broj... Efikasnije javne nabavke za bolje korišćenje državnog novca

Vrednost javnih nabavki u Srbiji svake godine raste i u 2019. premašila je 440 milijardi dinara, ali izazov predstavlja činjenica da je prosečan broj ponuđača za poslednjih 15 godina pao sa 8,5 na samo 2,5 dok je, prema analizi Udruženja „Ponuđači Srbije“, u čak 55 odsto slučajeva stigla samo jedna ponuda, navodi Nacionalna alijansa za lokani ekonomski razvoj (NALED).

Kako se ističe, Od 1. jula prošle godine, kada je stupio na snagu novi zakon, na Portalu javnih nabavki oglašeno je 9.655 javnih poziva i pokrenuto gotovo 11.000 postupaka elektronskih nabavki, zaključeno je 11.400 ugovora, ali je i 3.420 postupaka obustavljeno. Za 70 odsto obustava navodi se da nije stigla nijedna ponuda, što govori o nedovoljnom interesovanju privrede, u velikoj meri zbog niskog stepena poverenja ponuđača u sistem, ali i nedostatka znanja.

Uz to, 90 odsto nabavki se sprovodi po kriterijumu najniže ponuđene cene, odnosno kupuju se najjeftiniji proizvodi i usluge, a samo 10 odsto primenom kriterijuma ekonomski najpovoljnije ponude, konstatuje NALED.

Papiri i digitron, novac pod stegom
Foto: Pixabay.com

Ta asocijacija je najavila projekat „Efektivne javne nabavke u službi ekonomskog rasta“, koji se sprovodi uz podršku Švedske agencije za međunarodni ekonomski razvoj i saradnju (SIDA), a cilj projekta je da se unapredi efikasnost nabavki, obezbedi veće korišćenje odnosa cene i kvaliteta pri oceni ponuda, smanji prostor za korupciju i da se doprinese oporavku od posledica pandemije efikasnijom javnom potrošnjom. U NALED ističu da učešće većeg broja ponuđača utiče na formiranje povoljnijih cena za odgovarajući kvalitet, što državi pruža mogućnost da bolje raspolaže novcem poreskih obveznika, a nisu zanemarljivi ni pozitivni efekti koji se mogu ostvariti na zaštitu životne sredine i socijalnu inkluziju kroz pažljivo definisanje kriterijuma za ocenu ponuda.

Kako je istaknuto, cilj projekta je i da do 2023. kriterijum ekonomski najpovoljnije ponude bude zastupljen bar u 30 odsto postupaka, a da prosečan broj ponuđača podigne na 3,5.

Projektom je predviđeno i jačanje kapaciteta institucija koje sprovode kontrolu i rešavaju zaštitu prava u postupcima nabavki, ali i civilnog sektora, navodi NALED.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...