Razgovori o izradi strateških dokumenata u energetici

EIB planira nastavak podrške Srbiji u procesu energetske tranzicije

InvesticijeSrbijaVesti

30.3.2023 15:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EIB planira nastavak podrške Srbiji u procesu energetske tranzicije EIB planira nastavak podrške Srbiji u procesu energetske tranzicije
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je sa delegacijom Evropske investicione banke (EIB) koju predvodi potpredsednica Liljana Pavlova (Lilyana Pavlova), o izradi... EIB planira nastavak podrške Srbiji u procesu energetske tranzicije

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je sa delegacijom Evropske investicione banke (EIB) koju predvodi potpredsednica Liljana Pavlova (Lilyana Pavlova), o izradi strateških dokumenata u energetici i podršci projektima u ovoj oblasti.

Govoreći o planovima, ona je istakla da se trenutno utvrđuju ciljevi kojima će se težiti u narednim decenijama, kad je reč povećanju udela obnovljivih izvora energije (OIE) u energetskom miksu, unapređenju energetske efikasnosti, i smanjenju emisije štetnih gasova, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Cilj je racionalna potrošnja uz veću energetsku efikasnost i klimatski neutralan energetski sektor. Proces zelene tranzicije mora da bude finansijski održiv i socijalno pravedan, i radi se na prioritizaciji kapitalnih projekata i investicija, koji su trenutno u pripremi, i o kojima će uskoro razmatrati Vlada Srbije“, izjavila je Đedović.

Na sastanku je bilo reči i o realizaciji projekta izgradnje gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, koja je ključni projekat za diversifikaciju snabdevanja gasom i povećanje energetske bezbednosti, kao i o mogućnostima za podršku EIB na drugim projektima koji se tiču revitalizacije postojećih kapaciteta hidroelektrana i distributivne mreže.

Predstavnici EIB-a izrazili su spremnost za nastavak podrške Srbiji u procesu energetske tranzicije, uključujući i mogućnost finansijske podrške projektima koji će doprineti dekarbonizaciji energetskog sektora Srbije, piše u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...