Države moraju da deluju odmah, kako bi sprečile gore posledice, poručuje IEA

Ekonomski oporavak povećava emisiju štetnih gasova

EkologijaSvetU fokusuVesti

20.7.2021 11:01 Autor: Marko Miladinović 1

Ekonomski oporavak povećava emisiju štetnih gasova Ekonomski oporavak povećava emisiju štetnih gasova
Globalni oporavak od pandemije virusa Covid-19 dovešće do toga da emisija gasova sa efektom staklene bašte, koji utiču na klimatske promene, poraste na najviši... Ekonomski oporavak povećava emisiju štetnih gasova

Globalni oporavak od pandemije virusa Covid-19 dovešće do toga da emisija gasova sa efektom staklene bašte, koji utiču na klimatske promene, poraste na najviši nivo svih vremena, saopštila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) sa sedištem u Parizu.

„Procenjujemo da bi potpuna primena do danas najavljenih mera ekonomskog oporavka rezultirala povećanjem emisije ugljenik-dioksida do rekordnog nivoa u 2023. godini, nastavljajući rast i u periodu nakon toga“, navodi se u izveštaju IEA, prenosi Reuters.

Planirani rashodi na čistu energiju koje su vlade širom sveta alocirale u drugom kvartalu ove godine iznose 380 milijardi dolara, što čini samo dva odsto njihovih ukupnih podsticajnih sredstava izdvojenih za odgovor na pandemiju, napominje IEA.

Ova međunarodna agencija dodaje da ta cifra predstavlja otprilike trećinu iznosa koji je prema njenog proceni potreban da bi se svet usmerio na put dostizanja nulte emisije ugljeničkih gasova do sredine veka.

„Zemlje moraju da ulože još napora nakon perioda oporavka s podizanjem i raspodelom investicija u čistu energiju na mnogo viši nivo, kako bi svet krenuo putem ka neto nultoj emisiji do 2050. godine, što je težak, ali i dalje dostižan cilj, ukoliko dejstvujemo odmah“, napisao je direktor IEA Fatih Birol u izveštaju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...