EKSTREMNE MERE OBEZBEĐENJA PRED INAUGURACIJU PREDSEDNIKA SAD Sve službe u punoj pripravnosti

SvetVesti

19.1.2021 11:46 Autor: Vladimir Jokanović 0

EKSTREMNE MERE OBEZBEĐENJA PRED INAUGURACIJU PREDSEDNIKA SAD Sve službe u punoj pripravnosti EKSTREMNE MERE OBEZBEĐENJA PRED INAUGURACIJU PREDSEDNIKA SAD Sve službe u punoj pripravnosti
Najveća bezbednosna operacija ikada povodom predsedničke tranzicije pretvorila je delove Vašingtona u tvrđavu, javljaju reporteri sa mesta događaja. Barikade, bodljikave žice i sedam metara... EKSTREMNE MERE OBEZBEĐENJA PRED INAUGURACIJU PREDSEDNIKA SAD Sve službe u punoj pripravnosti

Najveća bezbednosna operacija ikada povodom predsedničke tranzicije pretvorila je delove Vašingtona u tvrđavu, javljaju reporteri sa mesta događaja. Barikade, bodljikave žice i sedam metara visoke ograde podignute su oko Kapitol hila, kako bi se izbegla mogućnost eventualnog ponavljanja upada demonstranata u zgradu Kongresa, kao pre dve nedelje.

U operaciju su uključeni Pentagon, FBI, lokalni pripadnici Nacionalne garde i tajne službe. Obim vojnog angažovanja je jedinstven, a Nacionalna garda okruga DC pruža dodatnu obuku pripadnicima službi po dolasku u glavni grad, uvodeći ih u lanac komandovanja i obaveštajnog rada, prenosi Guardian. Oko 25.000 vojnika došlo je u Vašington, a oni su dobili instrukcije da pažljivo posmatraju ponašanje svake osobe, dok se obaveštajne službe bave otkrivanjem insajdera.

Bezbednosne mere podignute su na najviši nivo nakon lošeg iskustva od 6. januara, kada su nezadovoljne pristalice odlazećeg predsednika SAD Donalda Trampa (Donald Trump) upale u Kongres koji je zasedao potvrđujući rezultate predsedničkih izbora. Tom prilikom poginulo je pet osoba, uključujući jednog policajca i jednu ženu, a Tramp je optužen da je svojim „neodgovornim“ tvrdnjama o lažiranju izbora podstakao upad u Kongres, zbog čega je nedavno opozvan. Njega očekuje suđenje u Senatu i potencijalna zabrana ponovnog kandidovanja na predsedničkim izborima.

Foto: Pixabay.com

Odlazeći predsednik neće prisustvovati inauguraciji svog naslednika u Beloj kući, Džoa Bajdena (Joe Biden) 20. januara. Kako prenose američki mediji on će u to vreme biti na svom luksuznom imanju Mar a Lago na Floridi. Tramp je zatražio ceremoniju sa vojnim orkestrom i crvenim tepihom u vojnoj bazi Endrjus poslednjeg dana na dužnosti, prenosi ABC News. Biće to prvi put od 1869. da stari predsednik ne prisustvuje stupanju na dužnost novog predsednika.

Dolazak na inauguraciju najavio je potpredsednik Majk Pens (Mike Pence), kao i bivši predsednici Bil Klinton (Bill Clinton), Džordž Buš mlađi (George W. Bush) i Barak Obama (Barac Obama), sa suprugama. Među izvođačima na ceremoniji, pored ostalih nastupiće Lejdi Gaga i Dženifer Lopez, a zbog mera bezbednosti i epidemije korona virusa očekuje se manje prisustvo publike nego obično.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...